KİLİS İLİNİ TANIYALIM,
İL TRAFİK KODU: 79
YÜZÖLÇÜMÜ: 1.521 km²
YÜKSELTİSİ: 663 METRE
TARİHİ:
Kilis Akdeniz Bölgesinden Güney Doğu Anadolu Bölgene geçiş alanında ve Suriye ile komşu bir sınır kentidir. M.Ö. 1700 yıllarında Kilis, Hitit Devletinin önemli kentlerinden biriydi. Kilis’ in Kuzey Batısındaki YESEMEK, Hititlerin Heykel atölyesinin bulunduğu önemli bir merkezidir ki, dünyada bu türden tek örnektir. Kilis M.Ö. 700 ile 550 yılları arasında Asur, Med, Pers İmparatorlukları yönetiminde kalmıştır.
Büyük İskender’ in Pers Devletini yıkmasından sonra, Roma İmparatorluğuna bağlanmıştır. Bu İmparatorluğun bölünmesinden M.S. 636 yılına kadar Bizans İmparatorluğu’ nun bir kenti olmuştur.
Kilis H.z. Ömer zamanında İslam topluluğuna katılmış 639 yılında önemli bir Roma (Bizans) kalesi olan RAVANDA Kalesi ile birlikte savaşsız alınmıştır. Bölgede yaşayan Türkler Oğuzlar soyundandır. Yöresel olarak bunlara Türkmen denilir. 1071 Malazgirt savaşından sonra Bölgede Selçuklu İmparatorluğuna bağlı bir Türk Devleti kurulmuştur. 1084’ ten sonra Kils ve yöresine Türk Bey ve Oymak’ları yerleştirilmiştir.
Kaynak ve ayrıntılı bilgi için: Kilis Belediyesi
İLÇELERİ:
Elbeyli, Merkez, Musabeyli, Polateli
İKLİMİ:
Akdeniz iklimi etkisi altında kalmaktadır.
TARIMSAL ÜRÜNLER:
Güncellenmektedir.
YERALTI KAYNAKLARI:
Güncellenmektedir.
YÖRESEL YEMEKLERİ:
Güncellenmektedir.
ÖNEMLİ TELEFONLAR:
Güncellenmektedir.
GEZİLECEK YERLER:
Ören Yerleri:
Kurukastel Ören Yeri, Ağcakent Ören Yeri, Oylum Höyük, Çatal Höyük, Kulsurun Höyük, Leyfit Höyük, Yavuzlu Höyük, Sinnap Höyük, Polatbey Höyük, Kumludere Höyük, Acar Höyük, Belentepe Höyük, Karamelik Höyük, Murat Höyük, Taşlıbakar Höyük, Sinnap Höyük, Çörten Höyük, Akpınar Höyük, İnanlı Höyük, Çamurlu Höyük, Tileyli Höyük, Kızıl Höyük.
Kaleler:
Ravanda Kalesi.
Camiler:
Ulu Camii, Akcurun Camii, Tekke (Tekye) Camii, Hacı derviş Camii, Hindioğlu Camii, Çalık Camii, Pirlioğlu Camii, Zeytinli Camii, Şeyh Camii, Cüneyne Camii.
Türbeler:
Şeyh Mansur Türbesi, Şeyh Muhammed Bedevi (Şeyh Muhammed Rittali-Şeyh Muhammed Arabi) Türbesi, Şem’un Nebi Türbesi (Küt Küt Dede Türbesi).
Çeşmeler (Kasteller):
Salih Ağa Kasteli, İpşir Paşa Kasteli, Fellah Kasteli, Kurdağa Kasteli, Nemika Kasteli.
Hamamlar:
Eski Hamam, Hoca Hamamı, Paşa Hamamı, Hasan Bey Hamamı (Çukur Hamamı), Tuğlu Hamamı (Yeni Paşa Hamamı, Daltaban Paşa Hamamı).
Diğer:
Havra, Mozaikli Bazilika, Anıt Mezar, Nekropol, Kilis Evi, Neşet Efendi Konağı, Şurahbil Bin Hasene Zaviyesi, Şeyh Efendi Tekkesi (Nakşibendi Tekkesi).
Gezilecek yerler bilgisi “Adım Adım Türkiye” kitabının yayıncısı Mepmedya Yayınları’ndan izin alarak yayınlanmıştır.