Gezi Rehberi Kars

Kars

Telif hakkı: ggaallaa / 123RF Stok Fotoğraf

KARS İLİNİ TANIYALIM,

İL TRAFİK KODU: 36
YÜZÖLÇÜMÜ: 9.442 km²
YÜKSELTİSİ: 1.750 METRE

TARİHİ:

Kars ili topraklarının tarihi, yapılan birçok arkeolojik kazı çalışmalarında yaklaşık iki milyon yıl öncesinde yaşanan Yontma Taş Devri’ne uzandığı görünmektedir. Bu devirdeki dönemlerden kalma şölyen-aşölyen tipte işlenmiş el baltalarına Susuz ilçesinde, Cilavuz Deresi düzlüklerinde rastlanmıştır. Ağzıaçık Suyu’nun batısında kalan düzlüklerde ve Ani şehrinde el baltaları ve büyük yongalar bulunmuştur. Özellikle, Yazılıkaya mağaralarında bulunan duvar resimleri insanların yörede avcılık ve toplayıcılıkla uğraştıklarını ortaya koymaktadır. Bu resimlerde dağ keçileri, geyik ve eşek figürleri çizilmiştir. MÖ. 9. yüzyılda Urartu Krallığı’nın sınırları dahilinde olan il, MÖ. 7. yüzyılda Kimmerler ve İskitler’in istilalarına uğradı. Bu asrın ardından önce Medler’in daha sonra da Persler’in egemenliğine geçen topraklarda, MÖ. 1. yüzyılda Ermeni Tigranlar´ın hakimiyeti sürdü. Daha sonra Roma İmparatorluğu´nun yönetimine giren yöre sonra sırasıyla; Partlar, Arakslılar, Sasaniler, Bizanslılar ve Araplar’ın eline geçti. Bu topraklar 11. yüzyılda tekrar Bizanslılar daha sonra Selçuklular ve Gürcüler’in yönetimine geçti. Anadolu Selçukluları ve Gürcüler arasında el değiştiren yöre, 1239’da Moğollar’ın, daha sonra sırayla Altınordu Devleti, Karakoyunlu, Timur ve yine Karakoyunlu, Akkoyunlu ve Safevi yönetiminde kaldı

Kaynak ve ayrıntılı bilgi için: Vikipedi

 

İLÇELERİ:
Kars (Merkez), Akyaka, Arpaçay, Digor, Kağızman, Sarıkamış, Selim, Susuz

İKLİMİ:
Kars karasal iklim hakimdir. Kışları çok sert geçer, yazları sıcaktır.

TARIMSAL ÜRÜNLER:
Güncellenmektedir.

YERALTI KAYNAKLARI:
Güncellenmektedir.

YÖRESEL YEMEKLERİ:
Güncellenmektedir.

ÖNEMLİ TELEFONLAR:
Güncellenmektedir.

GEZİLECEK YERLER:

Müzeler:
Kars Müzesi.

Ören Yerleri:
Ani (Ocaklı) Örenyeri, Büyük Kadedral, Ebu Menucehr Camii, Resimli Kilise, Selçuklu Kervansarayı.

Camiler:
Evliya Camii, Menuçehr Camii, Evliya Camii, Kümbet Camii (Havariler Kilisesi), Evliya Camii, Ulu Camii, Aliağa Camii, Yusuf Paşa Camii.

Türbeler:
Ebul Hasan-i Harakani.

Köprüler:
Taşköprü.

Kaplıcalar:
Aktaş, Akyaka, Kağızman, Kızıltaş, Kötek Kapalı Kaplıcaları, Selim Dölbentli Köyü, (Balıklı Göl), Susuz.

Ilıcalar:
Karaganlı İçmesi, Morpet Boğazındaki İçme Suyu.

Hamamlar:
İlbeyoğlu Hamamı, Mazlumağa Hamamı.

Yaylalar:
Kars Yaylası.

Kaleler:
Kars Kalesi, (Önemli kapıları, Batıdaki Sukapısı veya Çeribaşı kapısı, Kağızman kapısı Ortakapı, Behram Kapısı veya Bayrampaşa Kapısı), İnkaya-Micingirt Kalesi, Micingirt Kümbeti, Sürgütüs-Zivin Kalesi, Surlar.

Mağaralar:
Çamuşlu Köyü Yazılıkaya Resimleri, Tombul Tepe, Kurbanağa Mağaraları.

Kayak Merkezi:
Sarıkamış Kayak Merkezi.

Diğer:
Selçuk Sarayı, Beylerbeyi Sarayı, Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağı, Çıldır Gölü, Aygır Gölü, Deniz (Çengelli) Gölü, Turna Gölü, Kuyucuk Gölü, Çalı Gölü, Balık Gölü, Aras Nehri, Arpaçay, Kars Çayı, Aras Havzası, Kabak Dağı, Akbaba Dağı, Dumanlı Dağı, Şüphan Dağı, Allahuekber Dağları, Ağadeveler Dağı, Hacıhalil Dağı, Borluk Dağı, Tarhan Dağı, Kısır Dağı (Hacı Galo Dağı), Kısır Dağı (Hacı Galo Dağı), Kısır Dağı (Zuzan Dağı), Yağlıca Dağı, Aladağ, Yalnızçam Dağları, Kel Dağ.

 

Gezilecek yerler bilgisi “Adım Adım Türkiye” kitabının yayıncısı Mepmedya Yayınları’ndan izin alarak yayınlanmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir