Gezi Rehberi

İzmir

İZMİR İLİNİ TANIYALIM,

İL TRAFİK KODU: 35
YÜZÖLÇÜMÜ: 12.007 km²
YÜKSELTİSİ: 2 METRE

TARİHİ:

Eski İzmir kenti (Smyrna), körfezin kuzeydoğusunda yer alan ve yüzölçümü yaklaşık yüz dönüm olan bir adacık üzerinde kurulmuştu.[kaynak belirtilmeli] Son yüzyıllar boyunca Meles Çayı’nın ve bugünkü Yamanlar Dağı’ndan gelen sellerin getirdikleri mil ile bugünkü Bornova ovası oluştu ve yarım adacık, bir tepe hâline dönüştü.

Şimdi Tepekule adını taşıyan bu höyüğün üzerinde TEKEL Müdürlüğü’nün İzmir Şarap ve Bira Fabrikası’na ait numune bağı bulunmaktadır. 1955’ten beri yoğun gecekondu bölgesi olan bu çevrede İzmir’deki ilk yerleşim yeri olarak tespit edilen İzmir Höyüğü bulunur. Buradaki ilk kazılarda Türk Tarih Kurumu ile Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü”nün katkıları büyük olmuştur.

Batı Anadolu kıyılarındaki ilk yerleşimler -ki bunlar Troya Savaşlarından sonra kurulan Aiol, İyon ve Dor kökenlidir- genelde küçük yarımadalar üzerinde kurulmuştur. Bunlar, Pitanes (Çandarlı), Phokaia (Foça), Smyrna (İzmir), Klazomenai (Kilizman), Milet ve İasos gibi yerleşimlerdir. Böylece yarımada yerleşikleri hem iki limana sahiptiler, hem de karadenizden gelecek saldırılara karşı güvence içindeydiler. Elverişsiz havalarda limanlardan biri uygun olmadığı takdirde gemiciler diğer limanı kullanma şansına sahiplerdi. Bayraklı Höyüğü, körfezin kuzeydoğu köşesinde, kuzeyine sarp kayalı Yamanlar Dağı’nı da alarak karadan gelecek saldırılara karşı rahat bir konumdaydı. Güneyi imbata açıktı. Eski İzmir yerleşimi yaklaşık 3000 yıl boyunca bu yarımada üzerinde ver aldı. MÖ 4. yüzyılın ikinci yarısında büyük nüfus artışı yüzünden bugünkü Kadifekale (Pagos) eteklerine taşındı.

Kaynak ve ayrıntılı bilgi için: Vikipedi

 

İLÇELERİ:
Aliağa, Balçova, Bayındır, Bayraklı, Bergama, Beydağ, Bornova, Buca, Çeşme, Çiğli, Dikili, Foça, Gaziemir, Güzelbahçe, Karabağlar, Karaburun, Karşıyaka, Kemalpaşa, Kınık, Kiraz, Konak, Menderes, Menemen, Narlıdere, Ödemiş, Seferihisar, Selçuk, Tire, Torbalı, Urla.

İKLİMİ:
İzmir ilinde Akdeniz iklimi görülmektedir. Yazları sıcak ve kurak kışları ılık ve yağışlı geçer.

TARIMSAL ÜRÜNLER:
Güncellenmektedir.

YERALTI KAYNAKLARI:
Güncellenmektedir.

YÖRESEL YEMEKLERİ:
Güncellenmektedir.

ÖNEMLİ TELEFONLAR:
Güncellenmektedir.

GEZİLECEK YERLER:

Müzeler:
İzmir Arkeoloji Müzesi, İzmir Tarih ve Sanat Müzesi, Resim ve Heykel Müzesi, İzmir-Agora, İzmir Etnografya Müzesi, Atatürk Müzesi, İzmir Ticaret Odası Müzesi, Selçuk Efes Müzesi, Bergama Müzesi, Çeşme Müzesi, Ödemiş Müzesi, Birgi Çakırağa Konağı, Tire Müzesi.

Ören Yerleri:
Smyrna (Tepekule), Efes Antik Kenti, Bergama Antik Kenti, Metropolis, Foşa, Erythrai – Ildırı, Klaros, Teos Lebedos, Klazomenai, Larissa, Allianoi, Kolophon, Notion, Ulucak Höyüğü.

Mağaralar:
İnkaya Mağarası, Kurudağ Mağarası.

Camiler:
Hisarönü Camii, Kestane Pazarı Camii, Salepçioğlu Camii, Şadırvan Camii, Başdurak Camii, Kemeraltı Camii, Yalı (Konak) Camii, Kurşunlu Camii, Faikpaşa Camii, Şeyh Camii, Fettah Camii, Hatuniye Camii, Aliağa Camii, İki Çeşmelik Camii, Çorakkapı Camii.

Kiliseler:
Saint Polikarp (Polycarpe) Kilisesi, Saint Jean Kilisesi, Saint John Dom Katedrali, Santa Maria Kilisesi, Notre Dame De St. Holy Rosary Kilisesi, Aya Fotini, Notre Dama Lourdes Katolik Kilisesi, St. John Baptist Kilisesi, Santa Maria Katolik Kilesisi, St. Helen Katolik Kilisesi, Protestan Kilisesi.

Sinagoglar:
Beth İsrail Sinagogu, Shaar Ashamayan Sinagogu, Bikur Holim Sinagogu, Sinyora (Giveret) Sinagogu, Şalom Sinagogu, Agazi Sinagogu, Etz Haim Sinagogu, Hevra Sinagogu, Bert İlel Sinagogu.

Hanlar:
Kızlarağası Hanı, Mirkelamoğlu Hanı, Çakaloğlu Hanı, Karaosmanoğlu Hanı.

Hamamlar:
Lüks Hamam (Kadı Hamamı), Basmane Hamamı.

Kaplıcalar:
Balçova Kaplıcaları, Seferhisar Kaplıcaları.

Ilıcalar:
Bayındır Ilıcaları, Menemen Ilıcaları, Ilıcagöl Ilıcası, Dikili Ilıcası, Bademli Ilıcaları, Tavşan Adası Ilıcası, Urla Ilıcaları (Malkoç İçmeleri), Gülbahçe Ilıcaları.

Yaylalar:
Bozdağ Gölcük Yaylası, Subatan Yaylası, Karagöl ve Kozak Yaylaları.

Plajlar:
Selçuk-Pamucak, Urla ve Gülbahçe, Çeşme-Ilıca ve Altınkum, Gümüldür ve Özdere Plajları, Dikili ve Çandarlı Foça-Yeni Foça Plajları.

Milli Parklar:
İzmir-Kunduracı Çınarı, İzmir-Kadınlar Kuyusu Koca Menengici, İzmir-Taşdede Pınar Meşe, İzmir-Anadolu Kestanesi, İzmir-Ovacık Köyü Anadolu Kestanesi, İzmir-İlk Kurşun Çınarı, İzmir-Yarendede Fıstık Çamı, İzmir-Yemişçi Çınarı, İzmir-Fıstık Cami, İzmir-Teas Menengici, Foça Adaları, Gediz Deltası, İldir Körfezi Adaları, Küçük Menderes Havzası.

Diğer:
İzmir Kuşcenneti, Kemeraltı Çarşısı, Asansör, Teleferik Tesisleri, Kültürpark, Botanik Bahçesi, Meryem Ana Evi.

 

Gezilecek yerler bilgisi “Adım Adım Türkiye” kitabının yayıncısı Mepmedya Yayınları’ndan izin alarak yayınlanmıştır.

    2 Responses

  1. Hello there! This is kind of off topic but I need some guidance from an established blog.

    Is it very difficult to set up your own blog? I’m not very techincal
    but I can figure things out pretty fast. I’m thinking about making my own but
    I’m not sure where to begin. Do you have any points or suggestions?
    Thanks

    1. Hello, your idea to set up a blog is interesting. I hope you achieve your goal. Building a blog is now much simpler than the ready WordPress application will help you to create a blog page.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir