Gezgin Sorular

Gezgin Sorular’ın Nisan 2023 Konuğu: Sezer Vatansever

Merhaba, Sezer bey gezgin sorulara hoş geldiniz, kendinizden biraz bahseder misiniz?

Merhabalar, öncelikle teşekkür ederim ben Sezer Vatansever 26 yaşındayım 2019 yılından beri zamanım oldukça hem kamp yapıyor, hemde ülkemizdeki tarihi antik kentleri dolaşıyorum. Gezip gördükçe kamp yaptığım güzel yerleri görülmesi gereken antik kentleri ve kamp yapan gezginlerin olmazsa olmaz çadırları hakkında bilgiler ise youtube ve instagram sayfalarımda paylaşıyorum.

Bir kampçının sırt çantasında olmazsa olmazları nelerdir?

Öncelikle kamp yapacağımız mevsime ve yere göre kamp çantamızı hazırlamamız bizler için daha iyi olur gereksiz ve kullanışsız ve çok yer kaplayan eşyaları seçmememiz lazım bir kamp çantasında olmazsa olmazları öncelikle çadır, uyku tulumu, el feneri veya kafa lambası, su, termos, ilk yardım seti, pil, çantanın büyüklüğüne ve mevsimlere göre farklı şeylerde eklenebilir.

İlk defa çadır alacaklara neler önerirsiniz?

İlk çadırınızı çok büyük veya çokta küçük almayın ilk deneyiminizde orta türde bir çadır alın zaman geçtikçe size uygun olan çadırı kendiniz daha iyi seçebilirsiniz. Eğer tek kişi değil, bir kaç kişi kalacaksanız ona uygun çadır alın aksi halde tek çadırda bir kaç kişi kalmak isterseniz sorun olur özellikle çadır alırken mevsimlere uygun çadır alın eğer güneşli bir yerlerde kamp yapacaksanız ona uygun çadır seçmenizi öneririm, özellikle benim önerim fresh&black çadır olur çünkü çadırınız hem daha serin hem de daha karanlık olur. Daha iyi uyuyabilmeniz için daha serin ve daha karanlık ortam sağlar çünkü diğer tek ince çadırlar’da yazın içinde kalınamayacak kadar sıcak olur geceleri ışık açtığınızda içerisi çok daha fazla belli eder o yüzden önerim fresh&black çadır olacaktır. Son olarak ta ilk çadırınız kadar ilk kalacağınız yerde önemlidir! Çünkü ilk kampınızda tercihiniz bildiğiniz bir yerde kalmak ve böylece tehlikelerden daha uzak kalmış olursunuz.

Kamp sırasında tehlikeli bir olay veya durumla karşılaştınız mı?

Evet kamp ile ilgili tehlikeli sayılacak bir durum olmuştu yaz mevsiminde çadırda kalırken akşam üstü çadırın hemen yanında oturup yemek yemiştik saatin çok geç olduğu gece vaktinde ve çokta yorgun olduğumuz o gün sabaha doğru kalan yiyecekleri toplarız diye düşünmüştük. Fakat çadıra girip uyuduğumuz sırada aradan tahminen 1-2 saat sonra çadırın etrafında sesler duyunca o sese kalktık yaz vakti olduğu için çadırın on havalandırma kısmından baktığımızda bir tane büyük yaban domuzu ve yanında 3-4 tanede yavru domuzlar vardı. Bize bir tecrübe olarak ne olursa olsun çadırda kalırken yiyecekleri çadırdan uzak tutmak veya çadır önünde yemek bulundurmamak gerektiğini öğretmiş oldu.

Kamp yaparken nelere dikkat etmeliyiz kampı sadece kamp alanlarında mı yapıyorsunuz?

Ücretsiz kamp alanları ülkemizde çok fazla olmasına rağmen bazı yerlerde kamp veya karavan konulmaz tabelası bulunan yerlerde kamp yaparsak hiç beklemediğimiz bir anda belkide bir gece vakti zabıta veya jandarmalar tarafından uyarılabilir veya ceza kesilebilir bu durumda pek fazla kişinin gitmediği tehlikeli olmayan uygun güzel yerlerde kalabiliriz. Peki bu yerleri nereden bulabiliriz derseniz bazen şans eseri geçerken çok güzel manzara keşfetmiş olabiliriz böyle zamanlarda etrafı iyice kontrol etmek lazım zarar verebilecek hayvanlar ile karşılaşmak istemeyiz. Bazı kamp gruplarına katılarak nerede nasıl bir yer olduğunu nasıl gidileceğini gideceğiniz yerin çevresinin nasıl bir yer olduğunu diğer kampçı arkadaşlardan da öğrenebiliriz bu grupları ister çevrenizden isterseniz Facebook grupları veya Instagram’dan görebilme şansınız var kampı sadece kamp alanında yapmıyoruz beğendiğimiz en güzel manzaralar bütün gezginlerindir. Bizde beğendiğimiz yerlerde kamp alanı olmazsa da çadırımızı kuruyoruz bazende kamp alanlarında kalıyoruz böylece elektrik ve bunu gibi ihtiyaçlarımızı da o zamanlarda karşılamış oluyoruz.

Gezileriniz sırasında en beğendiğiniz tarihi yer neresiydi?

Gezilerim arasında hem benim hemde abim Hüsnü Vatansever birlikte gittiğimiz önde gelen tarihi yerlerimizden biri olan ilki Efes Antik Kent olmuştu. Hem antik kentin büyüklüğü hemde içerisinde bulunan günümüze kadar gelen Celsus Kütüphanesi, hemde dağın yamaçlarına yapılmış Antik Tiyatrosu bizim için en beğendiğimiz tarihi yerlerden ilk sırada yer alıyor. Fakat sadece bir yer söylemekle olmaz ülkemizde tarih yatıyor çok fazla tarihi yerler mevcut kamp yapmak için giderken en azından yolunuzun üzerinde veya yakınlarınızda olan tarihi yerleri keşfedin ülkemizin her yerinde birden çok fazla tarihi yerler var. Örneğin başta söylemiş olduğum Efes Antik Kent’inden tutun Göbekli Tepe’ye, Adıyaman Nemrut’a, kadar saymakla bitmez.

Tarihi yerler arasında en ilginç olan yerler neresiydi?

Antalya’nın Demre ilçesine bağlı Myra Antik Kenti özellikle Likya Dönemi kaya mezarları diyebiliriz, hem görüntüsü hemde ihtişamı ile kayaların içine yapılmış mezarları ve Roma dönemi tiyatrosu antik kent girişinde yer alan heykeller günümüze kadar bu şekilde sağlam bir şekilde gelmesi ve o zamanın mimarisi yapısı ve işçilikleri oldukça ilginç gelmişti.

Bu röportajı okuyan takipçilerimize neler söylemek isterdiniz?

Bu röportajı okuyanlara öncelikle teşekkür eder ve şu sözü söylemek isterim. “Siz Tatile Zaman Ayırmazsanız Zaman Sizden Tatili Ayırır.” O yüzden bugün olmaz, yarın olmaz demeden ilk fırsatta zamanınızı değerlendirin, geriye dönüp baktığınızda gezip gördüğünüz, yaşadınız her şeyi zamanında yapsaydım dememek için zamanınızı değerlendirin. Belkide bu röportajı okuyan kişiler içinde bir ilham kaynağı olur. Benim bu maceram küçük bir çadır ile başladı. Büyük bir tutkuya ve yeni maceralara dönüştü. Son olarak bana Instagram, Youtube ve Web sitem üzerinden “gezgin mevsimi” yazarak ulaşabilirler. Hayatınızı değiştirmek istiyorsanız, önce yaşam tarzınızı sizi mutlu edebilecek bir şekilde değiştirmenizi önerir tüm okuyanlara ve gezginrehberler.com’a sonsuz teşekkürlerimi sunarım.

gezgin sorular / nisan 2023

Gezgin Mevsimi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir