Merhaba, Gökhan Bey gezgin sorulara hoş geldiniz, sizi biraz tanıyabilir miyiz?
1974 Almanya doğumluyum.Aslen Orduluyum. İki çocuk babasıyım , Antalya’da yaşıyorum.Side’de bir otelde işletme müdürü olarak çalışıyorum.
Gezilerinizde bir amacınız var mı ve yalnız mı geziyorsunuz?
Gezilerimi eşimle birlikte yapıyorum. Her boş günümü fırsata çevirip yeni yerler keşfetmeye çalışıyorum. Gezdiğim yerleri fotoğraflayarak herkesin bu güzellikleri görmesini amaçlıyorum. Öncelikle yurdumuzun bütün şehirlerini sonra da yurt dışını da gezip görmeyi istiyorum.
Instagram sayfanızda Türkiye’de çekilmiş birçok fotoğrafınız var. Gezdiğiniz şehirler arasında en beğendiniz üç yer neresiydi?
Türkiye’nin gezilmesi gereken ilk şehri bence İstanbul’dur. Her gezgine hitap edebilecek bir şehirdir. Bir çok yerini gezmiş olmama rağmen görmeye değer gezilecek daha çok yerler var. İkinci olarak Çanakkale diyorum. Bu ülkede yaşayan herkes mutlaka bir gün Çanakkale’ye gitmeli. Çünkü Çanakkale Türkiye’yi Türkiye yapan, bütün şehirlerin birleştiği yerdir. Şehitlikler gezilmeli ve hikayeleri öğrenilmelidir. Üçüncü olarak da tarihin önemli şehirlerinden biri olan Bursa’dır diyorum. Tarihi camileri, türbeleri, hamamları ve modern müzeleri ile her yeri tarih kokan Bursa, adım adım gezilecek bir şehirdir.
Gezdiğiniz şehirlerdeki yöresel lezzetleri tadar mısınız? Damak tadınıza uyan bir yer ve yemek oldu mu?
Gezilerim genel olarak görsel amaçlıdır.Yemek için ayrıca bir zaman ayırmıyorum. Fakat gezi planı yaparken o şehre ait hangi yöresel yemeği meşhursa onu da notlarımın arasına alıyorum. Fırsatım olursa ve zaman artarsa o lezzeti tatmak için planladığım yere giderim. Aydın ilinin genel olarak ilçelerinin pidesi meşhurdur. Karacasu, Nazilli, Bozdoğan ve Yenipazar pideleri yurdumuz genelinde bilinen pidesi meşhur ilçelerimizdir. Bu ilçelerin pidelerinin hepsini tatma fırsatım oldu. Damak tadıma en uygun olan Yenipazar’ da Sümer Pide Salonunda Sümer Usta’nın yaptığı pide idi. Ayrıca Aydın’da çöp şiş denildiğinde herkesin aklına Ortaklar gelir. Benim tercihim çöp şişte Eski Çine oldu.
Gezilerinizde unutamadığınız bir anı oldu mu?
Isparta merkezde iki tane tarihi kilise bulunmaktadır. Kilisenin birini gezdik. İkinci kiliseye gittiğimizde, önceden belirlediğimiz yerde kiliseyi bulamadık. Yaşlı bir amcaya soralım, dedik. Amcamız doğma büyüme bu mahallede olduğunu, böyle bir kilisenin orada olmadığını söyledi. Üzülerek geri dönüyorduk ki elli metre ilerde tesadüfen kiliseyi bulduk. Tabii amcaya çok güldük. 🙂
Gezgin olarak Türkiye’de en çok hangi şehri görmek istiyorsunuz?
Şu ana kadar bir çok şehrimizi gezdim. Fakat en çok görmek istediğim şehir Mardin’dir.
Yaz için bir gezi planınız var mı?
Turizm sektöründe çalıştığımdan yazın yoğun oluyoruz. Bu nedenle yazın sadece yakın çevrelere günübirlik geziler yapabiliyorum. Yıllık iznimde daha çok kış aylarında uzak bölgelere geziler yapabiliyorum. Önümüzdeki kış, Mersin’den başlayıp Gaziantep, Adana, Adıyaman, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin şehirlerini gezmeyi planlıyorum.
Fotoğraflarınıza baktığımızda Antalya’ya ilginiz büyük. Antalya’da mutlaka görülmesi gereken yerler nerelerdir?
Antalya’da yaşadığımdan dolayı, Kaş ilçesinden Gazipaşa ilçesine kadar her yerini gezdim. Antalya’nın antik kentleri, mağaraları, kanyonları, hanları ve şelaleleri meşhurdur. En meşhur şelaleleri : Düden, Kurşunlu, Manavgat ,Elmalı Uçarsu, Gündoğmuş’ ta Alarauçansu şelaleleridir. Fakat Antalya’nın az bilinen ve bana göre en güzel şelalesi Gebiz’deki Uçansu Şelalesi’dir
En meşhur mağaraları: Dim, Damlataş, Zeytintaşı ve Altınbeşik mağaralarıdır. Antik şehirler: Side , Aspendos, Perge,Termessos, Myra, Phasalies ,Selinus , Alanya Kalesi ve Kekova’dır.
Göynük Kanyonu, Sapadere Kanyonu ve Beşkonak Kanyonu en güzel olanlardır. Hanlar: Evdirhan , Kırkgözhan , Alarahan, Kargıhan, Şarapsahan en çok bilinen hanlardır. Antalya şehir merkezinde, şehrin sembolü; Yivli Minare, Arkeoloji Müzesi,Suna İnan Kıraç Müzesi, Etnografya Müzesi, Mevlevihane Müzesi, Hababam Sınıfı Müzesi, Biyoloji Deniz Müzesi, Oyuncak Müzesi, Dokuma Park, Kaleiçi, yat limanı ve Akvaryum şehir merkezinde mutlaka görülmesi gereken yerlerdir.
Türkiye’de gezdiğiniz müzeler arasında en etkileyici hangisiydi?
İstanbul’da Topkapı sarayı ve harem dairesi. Arkeoloji Müzesi ,Harbiye Askeri Müzesi, Deniz Müzesi. Çanakkale ‘de yeni yapılan Troia Müzesi. Ankara Medeniyetler Müzesi. Ankara, İstanbul ve Bursa’da bulunan Rahmi Koç Müzeleri.
Türkiye’de gezerken hangi mekanlar daha çok ilginizi çeker? Cami, kilise, müze, antik kent ve bunun gibi?
Gezi planı yaparken bir şehre ait olan görülebilecek her şeyi listeme alıyorum. Antik kentler, müzeler ,tarihi hamamlar, tarihi camiler, türbeler, kiliseler, şelaleler, göller ilgimi en çok çeken yerlerdir.
Hayalini kurduğunuz bir gezi rotası var mı?
Türkiye’de doğu rotası, yurt dışında St. Petersburg ve Prag şehirleri.
Bu röportajı okuyan takipçilerimize neler söylemek isterdiniz?
Günümüzde gezmek için bütün olanaklar mevcut.Yaptığımız geziler büyük bütçeler gerektiren ve haftalar süren geziler değildir.Sadece planlı ve programlı geziler yaparak, küçük bütçelerle birçok yer gezebilirsiniz. Ben bir geziye çıkmadan önce bir şehre ait ne varsa araştırıyor, haritalar üzerinde yerlerini belirliyor ve gittiğimde nokta atışı yaparak zamandan da kazanıp geziyorum. Gezmek için her fırsatı değerlendirmenizi tavsiye ediyorum.
gezgin sorular / nisan 2019