Kılıç Ali Paşa Hamamı, Kılıç Ali Paşa Camisinin girişinde sağda bulunmaktadır.
gezginrehberler
Eski ruhu ve yeni yüzüyle Kılıç Ali Paşa Hamamı’ndan geleceğe dönüş…
İstanbul’un en eski sanayi bölgelerinden biri olan Tophane, tarih boyunca Haliç ile tarihi yarımadaya, Karaköy Limanı ile uluslararası sulara bir geçiş kapısıydı. Bugün özellikle yazar, gazeteci, sanatçı kesimin semti mesken tutmasıyla kozmopolit bir bölge haline gelen Tophane yine bir cazibe noktası. İrili ufaklı galerileri, sanat merkezleri ve İstanbul Modern ile kentin yeni sanat üssü, gitgide çoğalan lokantaları, kafeleri, barları, atölyeleri ile kent kültürünün çekim merkezi. Tophane’de eski hanlar, iş merkezleri butik otellere dönerken semtin tarihi yüzü de yenilenerek görünür hale geliyor; kentin tarihine şahitlik etmiş yapılar bir bir canlanıyor. Mimar Sinan’ın yarattığı eşsiz çizgi ve güzelliğin izinde hummalı bir restorasyon çalışmasının ardından açılan Kılıç Ali Paşa Hamamı da tarihin tozlu perdesini aralayan yapılardan biri.
Kılıç Ali Paşa Hamamı, Tophane’deki leventlere hizmet vermesi amacıyla “ denizlerin fatihi” Kılıç Ali tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmış. Osmanlı donanmasının en güçlü olduğu dönemi temsil eden Kılıç Ali Paşa, ünü tüm dünyaya yayılmış bir kahraman. Henüz çocukken esir düştüğü Osmanlı donanmasında Barbaros Hayrettin Paşa tarafından yetiştirildi; yetenekleri ve becerisiyle sivrildi. Uluç Ali iken Akdeniz’de Osmanlı bayrağını dalgalandıran Kaptan-ı Derya Kılıç Ali Paşa oldu. Kılıç Ali, rivayete göre ünlü İspanyol yazar Cervantes’in de ilham kaynağıydı. Bazı kaynaklarda Cervantes’in Osmanlı’ya esir düşerek Kılıç Ali Paşa Camii’nin inşatında beş yıl duvarcı ustası olarak çalıştığı, ülkesine döndükten sonra esaret yıllarında tanıdığı ve hayranlık duyduğu Kılıç Ali Paşa’dan ilhmala ünlü eseri Don Kişot’u yazdığı anlatılır.
Işığı geçiren geniş ve görkemli kubbesiyle Kılıç Ali Paşa Hamamı’nın Mimar Sinan mührünü taşıdığı görür görmez anlaşılıyor. Büyük ustanın son eserlerinden olan hamam 1578-1583 tarihleri arasında inşa edilmiş. Dış cepheden rahatça görülebilen açıklıkta harikulade bir silüete sahip. Işığı geçiren fil taşlarıyla bezeli kubbelerin yanında 14 metre genişliğinde ve 17 metre yükseklikteki görkemli ana kubbesi, Istanbul’un ikinci en büyük hamam kubbesi. İçeri girince bu kubbenin altında yapının güzelliğine insan bir kez daha tanık oluyor.
Günümüze harap durumda giren Kılıç Ali Paşa hamamın renovasyonu 2012 yılında tamamlandı. Hamamın dış duvarlarında değişime uğramış bölümler orijinal haline getirildi. Ahşap mezanin kat ve sedirler sayesinde binanın mukarnas trompları ve kubbesinin ihtişamı ortaya çıktı. Alt katta kapatılmış olan pencereler açıldı. Külhan ve su depoları yeniden kullanılır hale getirildi. Sıcaklık ve ılıklık kubbelerinde kullanılan fil gözü camlar özel yöntemlerle üflenerek tasarlandı. Bilinen tüm eski detaylar aslına uygun biçimde, aynı el işçiliğiyle yeniden yapıldı. Aslı bilinmeyen detaylar ise, eskiyle yarışmayan bir estetikle, yalın ve çağdaş fonksiyonlarla yeniden tasarlandı. 16. yüzyılda hakim olan toplu oturma bölümleri yeniden açılarak halk hamamının yeniden sosyal hayata dönmesi amaçlandı. Yapıya yeniden Mimar Sinan devri özellikleri kazandırılırken, aynı zamanda günümüz ihtiyaçlarına uygun düzenlemeler yapıldı. Titizlikle sürdürülen çalışmanın sonunda Kılıç Ali Paşa Hamamı konuksever kadrosuyla ziyaretçilerine kapılarını açtı.
Kılıç Ali Paşa Hamamı eski ruhu ve yeni yüzüyle şimdi konuklarına zamanı durduracak bir deneyim yaşatıyor. Kişisel uygulamaların yanında çocuklu ebeveynler, toplu ziyaretler, gelin hamamı, damak hamamı, kırk hamam gibi farklı konseptler için randevu almak mümkün. Hamam ritüeli boyunca geleneksel usul ve uygulamalarla vücudunuz gevşeyecek, keselenecek, tazelenecek. Lifle ovmalı köpük faslından arınmışlık hissiyle kurnalara geçecek, sıcak odalardan yeniden doğmuş gibi çıkacaksınız. Kendinizle olan randevunuzu uzatmak isterseniz hamamın günümüz beklentilerine uygun olarak düzenlenen yenilikleriyle tanışabilirsiniz. Biraz nefes biraz lezzet arayan konuklar dinlenme bölümüne geçebilir, şerbet, limonata, soğuk-sıcak içecekler, tatlı-tuzlu atıştırmalık lezzetler için cafenin özenle hazırlanmış menüsüne göz atabilirler. Gevşemiş kasları kendine getirmek için masaj odasına geçebilir, tüm vücudu kapsayan ya da bölgesel olarak uygulanan masajlar için kendinizi uzman ellere bırakabilirsiniz.
Binanın dışında, girişin hemen yanında yer alan dükkanımız, hamam kültürünün parçası olan ekipmanlar ve hediyelik eşyalar ile adeta bir hamam sergisi. Göz atmak bile keyifli: Çeşit çeşit peştemallar, havlu ve bornozlar, lifler, keseler, taslar, damgalı sabunlar, bakır taslar, kirdenler, nalınlar, zevklerin ince detaylarla işlendiği nice parçalar… İnceliklerle bezeli atmosferini her adımda hissedeceğiniz Kılıç Ali Paşa Hamamı, sizi zamanda tertemiz bir yolculuğa davet ediyor!
Çalışma Saatleri: Hergün 08:00-23:00
Kadınlar 08:00-16:30 – Erkekler 16:30-23:00 arası randevu almanız önerilir.
Son randevular bitiş saatinden bir saat öncesine verilir.
Kılıç Ali Paşa Hamamı, Kemankeş Mahallesi, Hamam Sokak 1, 34425 Tophane.
(0212) 393-8010
info@kilicalipasahamami.com
www.kilicalipasahamami.com
Bu bilgiyi bizimle paylaşan Kılıç Ali Paşa Hamamı‘nın sosyal medya temsilcisi olan Didem Aracı’ya teşekkür ederiz.