Caferağa Medresesi, Kanuni Sultan Süleyman dönemi (1520-1566) Babüssaade ağalarından Cafer Ağa tarafından, Mimar Sinan’a yaptırılmıştır (1559). Medrese, 15 dershane/sergi odası, büyük salonu ve huzur verici bahçesiyle, Geleneksel Türk El Sanatlarının öğretildiği ve üretilip yerli ve yabancı turistin beğenisine sunulduğu turistik bir merkeze, Türk Kültürüne Hizmet Vakfı tarafından dönüştürülmüştür (1989).
Çağlar boyu dünyanın merkezi olarak kabul edilen İstanbul’un tarihi merkezi hiç kuşkusuz Sultanahmet’tir. Geçmişten günümüze kalan önemli yapıların çoğu buradadır. Mimar Sinan’ın eseri Caferağa Medresesi de bu önemli yapılar arasında yerini almıştır. Medrese, hem şehrin tarihi dokusunun merkezinde, hem de şehir atmosferinin dışında farklı bir dünyadır. Medresemizin tarihi havasını, sanat ortamı haline getirerek, konusunda söz sahibi hocalarımızla usta-kalfa-çırak ilişkisini sanatseverlere yaşatmaktayız. Ayrıca ülkemizi ziyarete gelen yabancı konuklarımızla da özel eğitim programları düzenlenerek atölye çalışmaları yapılmaktadır.
Medrese odaları, atölye olarak kullanılmasının yanısıra daimi sergi odaları olarak düzenlenmiştir. Yapının dershane olan büyük salonunda, dönem sonlarında öğrencilerimizin çalışmalarının sergilenmesi ayrı bir heyecan vermektedir.
Bahçemiz, saray ve şark odaları, tarihi yapıya uygun olarak düzenlenmiş, misafirlerimize dinlenirken yiyecek içecek hizmeti verilebilen mekanlar haline getirilmiştir.
Bugün artık Cagerağa Medresesi; yaşayan tarihi bir mekan olarak İstanbul’un kültürel mozaiği içinde yerini almıştır.
Kaynak: Türk Kültürüne Hizmet Vakfı