Gezi Rehberi Tunceli

Tunceli

TUNCELİ İLİNİ TANIYALIM,

İL TRAFİK KODU: 62
YÜZÖLÇÜMÜ: 7.774 km²
YÜKSELTİSİ: 917 METRE

TARİHİ:

Tunceli’ de yapılan arkeolojik araştırmalar sonucunda elde edilen bulgulara göre yöreye Kalkolitik Çağda (M.Ö. 5500-3500) yerleşilmiştir. İşuva (Hurri-Mitanni) adıyla anılan bölgede yazılı tarih M.Ö. 2200’lerde Subarrularla başlamaktadır. M.Ö. 2200’lerde bölge, Hurrilerin eline geçmiştir. İşuva adı ilk kez III. Tuthaliya döneminde, Hitit kaynaklarında geçmektedir. Anadolu’da büyük bir devlet kuran Hititler M.Ö. 1375-1335 yıllarında Tunceli’ye kadar gelmişlerdir. Hitit Devleti yıkıldıktan sonra bölgeye, M.Ö. 12. yüzyılda Urartular egemen olmuştur. Muşki adıyla tanımlanan kavmin yerleşim alanı olan yöre, M.Ö. 7. yüzyılda sırasıyla Medlerin ve Perslerin egemenliği altında kalmış ve daha sonra bölge, Büyük İskender tarafından fethedilerek Makedonyalıların egemenliği altına girmiştir. Makedonya Devleti yıkıldıktan sonra ise M.Ö. 17 yılında Romalıların egemenliğine giren yörede kısa bir süre Partlar etkinlik sağlamışlarsa da M.S. 2. yüzyılda Romalılar, Partlar’ın etkinliğini kırarak bölgeyi Kappadokia Eyaleti’ne bağlamışlardır. Roma ve Selevkoslar tarafından yönetilen, Roma İmparatorluğunun ikiye ayrılmasından sonra ise Doğu Roma İmparatorluğu sınırları içerisinde kalan yöre, M.S. 7. yüzyılda da “Roma Mezopotamyası” adıyla Tehema’da yer almıştır. Yöre zaman zaman el değiştirerek Bizanslılar ve Sasaniler tarafından yönetilmiştir.

Kaynak ve ayrıntılı bilgi için: Vikipedi

 

İLÇELERİ:
Çemişgezek, Hozat, Mazgirt, Merkez, Nazımiye, Ovacık, Pertek, Pülümür.

İKLİMİ:
Karasal iklim görülmektedir.

TARIMSAL ÜRÜNLER:
Güncellenmektedir.

YERALTI KAYNAKLARI:
Güncellenmektedir.

YÖRESEL YEMEKLERİ:
Güncellenmektedir.

ÖNEMLİ TELEFONLAR:
Güncellenmektedir.

GEZİLECEK YERLER:

Kaleler:
Mazgirt Kalesi, Çemişgezek Kalesi, Kale Köyü Kalesi, Bağın Kalesi, Pertek Kalesi, Derun-i Hisar (Sağman) Kalesi.

Camiler:
Mahsume (Besime) Hatun Türbesi, Çelebi Ağa Camii, Sağman Camii, Ferruh-Şad Bey Türbesi, Sungurbey Camii, Elti Hatun Türbesi, Elti Hatun Camii, Çoban Baba Türbesi, Uzun Hasan Türbesi, Ulukale Camii, Süleymaniye Camii, Yelmaniye Camii.

Hamamlar:
Hamam-ı Atik, Yeni Hamam.

Köprüler:
Tahar (Yusuf Ziya Paşa) Köprüsü, Aşağı Köprü.

Mağaralar:
İn Mağaraları.

Kaplıcalar:
Dedebağ (Bağın) Kaplıcası, Anafatma Kaplıcası, Aşağı Doluca (Harik) Kaplıcası, Karaderbent Köyü Kaplıcası.

İçmeler:
Sütlüce (Harçik).

Yaylalar:
Gözen Köyü, Sarıtaş, Gökçek, Karagöl ve Alacık Yaylaları (Merkez), Sağlamtaş, Karagöl, Yelekli, dereboyu, Dağbek ve Çakırkaya Yaylaları (Pülümür), Koyungölü, Burnak, Eğripınar, Paşadüzü, Gözeler ve Mollaaliler Yaylaları (Ovacık).

Milli Parklar:
Munzur Vadisi.

Diğer:
Munzur Gözeleri, Halbori Gözeleri.

Gezilecek yerler bilgisi “Adım Adım Türkiye” kitabının yayıncısı Mepmedya Yayınları’ndan izin alarak yayınlanmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir