SİVAS İLİNİ TANIYALIM,
İL TRAFİK KODU: 58
YÜZÖLÇÜMÜ: 28.448 km²
YÜKSELTİSİ: 1.285 METRE
TARİHİ:
Eski adı (Latince: Sebastia, Yunanca: Σεβάστεια) Sebastea, Sebasteia veya Samassia olan Sivas, Anadolu’nun en eski ve önemli yerleşim merkezlerinden biridir. Kazı ve araştırmalarda ele geçen buluntular, yörede ilk yerleşimin Neolitik Çağ’a (MÖ 8000-5500) uzandığını göstermektedir. Kent MÖ 2000’lerde değişik yerleşmelere sahne olmuştur. Coğrafya olarak İç Anadoluda bulunmasına rağmen Şebinkarahisarın 1933 senesine kadar kazaları olan Suşehri, Akıncılar, Gölova ve Koyulhisar ilçeleri Doğu Karadeniz bölgesi ve kültür alanında yer almaktadır. Sivas’ın ilçelerini Karadenizdeki Suşehri ovasına Geminbeli geçidi bağlar. Divriği ve Gürün ilçeleri de Doğu Anadolu bölgesinde yer alırken, Doğanşar ile Zaranın kuzeyi de Karadeniz bölgesinde yer alır. Sivas topraklarında İç Anadolu, Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinin kültürleri de yer alır. Sivas merkez ve çevre ilçelerinde gırnata, zurna ve Sivasa özgü halk oyunları oynanırken, Karadenizdeki ilçelerinde Kemençe ve Zurna ile Horonlar oynanır. Divriği ve Gürün bölgesi Doğu Anadolu kültüründe yer alır. İç Anadolu bölgesindeki ilçeleri ise kültür olarak Sivas merkez bölgesinin kültür ve şivesine sahipken, Karadenizde kalan ilçeler büyük ölçüde Giresun ve Ordu ile aynı şiveyi kullanırlar.
Kaynak ve ayrıntılı bilgi için: Vikipedi
İLÇELERİ:
Akıncılar, Altınyayla, Divriği, Doğanşar, Gemerek, Gölova, Gürün, Hafik, İmranlı, Kangal, Koyulhisar, Merkez, Suşehri, Şarkışla, Ulaş, Yıldızeli, Zara.
İKLİMİ:
Sert karasal iklimi etkisi altındadır.
TARIMSAL ÜRÜNLER:
Güncellenmektedir.
YERALTI KAYNAKLARI:
Güncellenmektedir.
YÖRESEL YEMEKLERİ:
Güncellenmektedir.
ÖNEMLİ TELEFONLAR:
Güncellenmektedir.
GEZİLECEK YERLER:
Müzeler:
Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi, Aşık Veysel Müzesi.
Ören Yerleri:
Kayalıpınar Harabeleri, Maltepe Höyüğü, Topraktepe.
Köprüler:
Yıldız, Kesik, Eğri.
Kaleler:
Sivas ve Divriği Kaleleri.
Camiler:
Ulu, Meydan, Aliağa, Kale, Alibaba, Abdulvahabi Gazi, Zincirli Minare, Hocaimam, Altınyayla Merkez, Divriği Kale, Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, Gemerek Merkez, Şeyh Hasan Bey Kümbeti (Güdük Minare).
Kiliseler:
Tuzluhisar Köyü Kilisesi.
Medreseler:
Çifte Minareli, Gök, Şifaiye, Buruciye.
Hanlar:
Taşhan, Behrampaşa Hanı, Alacahan Kervansarayı.
Hamamlar:
Kurşunlu.
Mağaralar:
Demiryurt.
Çeşmeler:
Şeyh Hüseyin Rai.
Kaplıcalar:
Kangal Balıklı Çermik.
İçmeler:
Kangal Balıklı (Yılanlı) Çermik, Sıcak Çermik, Soğuk Çermik.
Yaylalar:
Eğriçimen, Dumanlıca, Sarıçiçek, Kalınpınar, Arpacık, Kengercik, Topalan, Başyayla.
Diğer:
Kızılırmak Havzası Kuş Gözlem Alanı, Tödürge Gölü Kuş Gözlem alanı, Sızır Şelalesi, Gökpınar Gölü, Hafik Gölü, Kangal Köpeği.
Gezilecek yerler bilgisi “Adım Adım Türkiye” kitabının yayıncısı Mepmedya Yayınları’ndan izin alarak yayınlanmıştır.