MUĞLA İLİNİ TANIYALIM,
İL TRAFİK KODU: 48
YÜZÖLÇÜMÜ: 12.974 km²
YÜKSELTİSİ: 625 METRE
TARİHİ:
Antik Karya bölgesinin en eski yerleşimlerinden biri olan Muğla, bilinen tarihi boyunca başlangıçta Anadolu’nun yerli halkı Karyalıların, ardından kısmen ve kısa dönemler halinde Mısır, Asur ve İskit işgallerinin, zamanla da özellikle kıyılarda Helenistik kolonizasyon hareketinin egemenliği altında kalmıştır. Önce Medler, daha sonra Persler Muğla’yı idareleri altında almışlar ve bölgeyi bir satrap aracılığıyla yönetmişlerdir. Büyük İskender’in ordularıyla gelişinde Muğla bölgesi bir Karya satrapı tarafından yönetilmekte idi.
‘Karya’ isminin bölgeye M.Ö.3400 yıllarında gelen kavimlere önderlik etmiş ‘Kar’ isimli bir komutandan kaynaklandığına ilişkin tezler öne sürülmektedir. Bölge çağlar boyunca Karya olarak anılmış ve kuzeyde Söke, Aydın, Nazilli üzerinden başlayıp güneyde Dalaman Çayının denize döküldüğü yerde biten Karya bölgesi, kuzeyinde Lidyalıların, güneyinde Likyalıların ve Anadolu içlerinde de Frigyalıların hüküm sürdüğü bölgelere komşu olmuştur.
Kaynak ve ayrıntılı bilgi için: Vikipedi
İLÇELERİ:
Bodrum, Dalaman, Datça, Fethiye, Kavaklıdere, Köyceğiz, Marmaris, Menteşe, Merkez, Milas, Ortaca, Seydikemer, Ula, Yatağan.
İKLİMİ:
Akdeniz iklimi yaşanmaktadır.
TARIMSAL ÜRÜNLER:
Güncellenmektedir.
YERALTI KAYNAKLARI:
Güncellenmektedir.
YÖRESEL YEMEKLERİ:
Güncellenmektedir.
ÖNEMLİ TELEFONLAR:
Güncellenmektedir.
GEZİLECEK YERLER:
Müzeler:
Muğla, Bodrum Sualtı Arkeoloji, Marmaris Arkeoloji, Milas, Fethiye.
Ören Yerleri:
Antik Tiyatro, Göktepe, Stratonikeia, Lagina, İngiliz Kulesi, Cedreae/Kedreai, Mausoleion, Amos, Mindos Kapısı, Pedesa, Telmissus, Termera, Mindos, Halikarnasos, Tlos, Loryma, Kıran Gölü, Burgaz, Knidos (Tekir Burnu), Mylasa, Beçin, Iasos, Gümüşkesen, Euromos, Labranda, Herakleia, Sinuri Tapınağı, Gemiler adası, Cadianda-Kadyanda, Kaunos, Letoon, Oenoanda, Sidyma, Telmessos.
Kaleler:
Muğla, Bodrum, Marmaris, Beçin, Boz, Fethiye, Pydnai.
Camiler:
Kurşunlu, Ulu, Şeyh, Hacı İlyas, Ulu (Milas), Firuzbey, Belen, Ağa.
Medreseler:
Ahmet Gazi.
Kiliseler:
Aşağı (Panagia Pirgiotissa), Yukarı (Taxiarthis).
Hanlar:
Yağcılar, Hacılar, Yarım, Taş, Balcıları, Hacı Mollan, Çöllüoğlu, Sünnetçi, Çaputçu, Abdülfettah Ağa.
Köprüler:
Değirmen Çayı, Hasan Paşa, İnce Kemer, Ak, Sarıçay, Kemerli.
Plajlar:
Ada Boğazı, Adalar, Akyarlar, Aspat, Bağla, Bitez, Cennet Adası, Çalış, Çiftlik, Dalaman, Dalyan Boğazı, Datça, Ekincik Koyu, Fosforlu Mağara, Göcek, Gökova, Gölköy, Gümüşlük, Gündoğan, Günlük (Küçük Kargı), Günnücek, Güvercinlik, Hisarönü-Ovacık İçmeler, İztuzu, Kadıkalesi, Karada, Katrancı, Kelebekler Vadisi, Kıdrak, Kumlubük, ortaca, Ortakent, Oyuktepe, Ölüdeniz, Saklıkent, Torba, Turgutreis, Turunç, Yakapark, Yalancı Boğaz, Yalıkavak.
Milli Parklar:
Marmaris, Kıdrak Saklıkent, Sırtlandağı (Halep Çamı).
Kaplıcalar:
Sultaniye, Gel Girme Çamur Banyosu, Bodrum Karada, Dalaman, İncebel Thermemaris, GebelerKöyü.
Diğer:
Geleneksel Muğla Evleri, Kamplar, Rafting, Bafa Gölü, Güllük Deltası, Köyceğiz Gölü.
Gezilecek yerler bilgisi “Adım Adım Türkiye” kitabının yayıncısı Mepmedya Yayınları’ndan izin alarak yayınlanmıştır.