Gezi Rehberi Malatya

Malatya

MALATYA İLİNİ TANIYALIM,

İL TRAFİK KODU: 44
YÜZÖLÇÜMÜ: 12.146 km²
YÜKSELTİSİ: 964 METRE

TARİHİ:

Malatya Doğu Anadolu’nun ve Fırat Nehri’nin en stratejik konumunda yer alan bir yerleşim yeridir. Bu konumu nedeniyle ilk yerleşmeler MÖ 6000’lere gitmektedir. Ayrıca bölge önemli ticaret yolları üzerinden olduğundan dolayı sürekli savaşılmış bir yerdir. Sürekli iki devlet arasında çekişmelere neden olmuştur. Bu durum sonrası şehir her savaş sonrası yağmalanmış, savunma ve istilalardan korunmak için şehir merkezi 2 kez değişim geçirmiştir. Bu gibi nedenler Malatya’nın tarihinin araştırılması çok zordur

Malatya’nın sınırları içerisinde birçok höyük bulunmaktadır. Bunlardan en eski yerleşmenin görüldüğü yer ve ayrıca Malatya’nın ilk yerleşim alanı olan Arslantepe Höyüğüdür. İlk yerleşim alanı suyun kenarına kurulmuş bir verimli tarım alanıdır. Yaklaşık 6000 yıl kullanıldı. Yaklaşık olarak 35250 m2’lik bir alandır. Bugün ilk yerleşim yeri olan Arslantepe Höyüğü, Orduzu beldesinin Arslantepe mahallesinde bulunmaktadır.

Kaynak ve ayrıntılı bilgi için: Vikipedi

 

İLÇELERİ:
Akçadağ, Arapgir, Arguvan, Battalgazi, Darende, Doğanşehir, Doğanyol, Hekimhan, Kale, Kuluncak, Merkez, Pütürge, Yazıhan, Yeşilyurt.

İKLİMİ:
Malatya ilinde karasal iklim koşulları görülmektedir.

TARIMSAL ÜRÜNLER:
Güncellenmektedir.

YERALTI KAYNAKLARI:
Güncellenmektedir.

YÖRESEL YEMEKLERİ:
Güncellenmektedir.

ÖNEMLİ TELEFONLAR:
Güncellenmektedir.

GEZİLECEK YERLER:

Müzeler:
Malatya Müzesi, Atatürk Evi.

Ören Yerleri:
Nemrut Dağı, Aslantepe Höyük, Samanköy Höyük, Furuncu Höyük, Maltepe Höyük, Fethiye Höyük, Kuruçay (Hacı) Höyük, Kaletepe Höyük, Karahöyük, İsahöyük, Güzelyurt Höyük, Morhamam (Uzunoğlan) Höyüğü, Eşref Höyük, İkinciler Höyük, Örenhöyük, Arga Tepesi, Merkezç Tümülüs, Roma Mezarı, Gazi İlkokulu Binası, Halk Eğitim Merkezi Binası, Derme ilkokulu Kapısı, Elmasik Hamamı, Osman Paşa Hamamı, Mehmet Paşa Kütüphanesi, Namazgah.

Camiler:
Ulu Camii, Arapkir Ulu Camii, Yeni Camii, Yusuf Ziya Camii, Çarşı Camii, Melik Sunullah Camii, Somoncu Baba Camii, Molla Eyüp Mescidi, Ahmet Duran Mescidi.

Medreseler:
Şahabiye-i Kübra.

Kiliseler:
Taşhoron, Venk.

Kaleler:
Eski Malatya, Eski Arapgir, Doğanşehir, Zengibar.

Türbeler:
Emir Ömer ve Ahmed Duran Türbeleri.

Hanlar:
Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı, Taşhan, Bedesten.

Mağaralar:
İnderesi Mağaraları, Buzluk (Yazıhan), Sulu Mağara.

Köprüler:
Kavlak, Nadir.

Hamamlar:
Tahtalı, Çarşı.

Diğer:
Doğa Yürüyüşü (Nemrut Dağı, SultanSuyu Vadisi, Levent Vadisi, Pötürge Yaylaları), Cirit olta Balıkçılığı (Karakaya Baraj Gölü, Sultansuyu Baraj Gölü, Sürgü Baraj Gölü), Yamaç Paraşütü, Levent Vadisi-Bağköy Kaya Kabartmaları (Akçadağ), Sıdı Zeynep ve Kanlı Kümbetleri.

Gezilecek yerler bilgisi “Adım Adım Türkiye” kitabının yayıncısı Mepmedya Yayınları’ndan izin alarak yayınlanmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir