Gezi Rehberi

Konya

KONYA İLİNİ TANIYALIM,

İL TRAFİK KODU: 42
YÜZÖLÇÜMÜ: 41.001 km²
YÜKSELTİSİ: 1.016 METRE

TARİHİ:

Konya, Türkiye’deki en eski yerleşim birimlerinden biridir. Konya’da yerleşimin Prehistorik (Tarih öncesi) çağdan başladığı görülmektedir. Konya’nın merkezinde yer alan ve aynı zamanda bir höyük olan, Anadolu Selçuklu sultanı II. Alaeddin Keykubad’a nispetle Alâeddin Tepesi adı verilen suni tepe ve çevresinde yapılan araştırmalar sonucu, prehistorik çağ içinde gerek Neolitik (Cilalı Taş Devri) ve Kalkolitik ve gerekse Erken Bronz Çağlarına ait kültürel bulgulara rastlanmıştır.

Yine prehistorik çağa ait höyüklerden, merkeze 15 km mesafede yer alan ve Konya’nın bugünkü merkez Harmancık mahallesinde yer alan Karahöyük ve Konya Ovası üzerinde, bulunmuş en eski ve en gelişmiş Neolitik devir yerleşim merkezi olan Çatalhöyük bulunmaktadır.

Kaynak ve ayrıntılı bilgi için: Vikipedi

 

İLÇELERİ:
Ahırlı, Akören, Akşehir, Altınekin, Beyşehir, Bozkır, Cihanbeyli, Çeltik, Çumra, Derbent, Derebucak, Doğanhisar, Emirgazi, Ereğli, Güneysınır, Hadim, Halkapınar, Hüyük, Ilgın, Kadınhanı, Karapınar, Karatay, Kulu, Meram, Merkez, Sarayönü, Selçuklu, Seydişehir, Taşkent, Tuzlukçu, Yalıhüyük, Yunak.

İKLİMİ:
Konya’da kışlar sert, soğuk ve kar yağışlı, yazlar sıcak ve kurak geçer.

TARIMSAL ÜRÜNLER:
Güncellenmektedir.

YERALTI KAYNAKLARI:
Güncellenmektedir.

YÖRESEL YEMEKLERİ:
Güncellenmektedir.

ÖNEMLİ TELEFONLAR:
Güncellenmektedir.

GEZİLECEK YERLER:

Müzeler:
Mevlana Müzesi, Arkeoloji Müzesi, Çini Eserler Müzesi, Mezar Anıtları Müzesi, Taş ve Ahşap Eserler Müzesi, Etnografya Müzesi, Akşehir Müzesi, Ereğli Müzesi, Atatürk Müzesi, Ereğli Müzesi, Karatay Müzesi (Medresesi), İnce Minare Müzesi, Sırçalı Mezar Anıtlar Müzesi, Koyunoğlu Müzesi, Akşehir Arkeoloji Müzesi, Akşehir Atatürk Müzesi.

Ören Yerleri:
Konya Etnografya Müzesi, Çatalhöyük, Kilistra Antik Kenti, Sille Aya-Elana Kilisesi.

Mağaralar:
Büyük Düden Mağarası, Tınaztepe Mağara Sistemi, Balatini Mağarası, Körükini Mağarası, Suluin (Değirmenin) Mağarası, Susuz Mağarası, Pınarbaşı Mağarası.

Cami ve Mescitler:
Alaaddin Camii, İplikçi Camii, Sahip Ata Camii ve Külliyesi, Sadrettin Konevi Camii ve Türbesi, Şems-i Tebrizî Camii ve Türbesi, Kadı Mürsel (Hacı Hasan) Cemil, Selimiye Camii, Aziziye Camii, Şerafettin Camii, Kapı Camii, Nasuh Bey Dar-ül Huffazı, Nakiboğlu Camii, Hasbey Darülhuffaz Mescidi, Meram (Hasbey) Mescidi, Ali Efendi Muallimhanesi.

Türbeler:
Sultanlar Türbesi, Yavusbaba Türbesi, Ateş-Baz Veli Türbesi, Gömeç Hatun Türbesi, Kesikbaş Türbesi, Tahir ile Zühre, Burhaneddin Fakih Türbesi.

Hanlar:
Zazadin Hanı, Horozlu Hanı, Kızılviran Han, Obruk Hanı.

Kaplıcalar:
Ilgın Termal Turizm Merkezi, Köşk Kaplıcaları, İsmail Kaplıcaları.

Milli Parklar:
Beyşehir Gölü Milli Parkı, Konya Tabiat Anıtları, Kocakoru Orman Tabiat Parkı, Akgöl Tabiatı Koruma Alanı.

Diğer:
Nasreddin Hoca Şenlikleri, Nasreddin Hoca Gülmece Anıtı, Gülmece Parkı, Eflatunpınar, Fasıllar anıtı, Eflatunpınar Hitit anıtı, İvriz Kabartması, Akşehir ve Eber Gölü, Çavuşçu Gölü, Uyuz Gölü, Samsam Gölü, Kızanlı Gökgöl, Kulu Gölü, Ereğli Sazlığı, Karapınar Ovası (Sultaniye Sazlığı), Beyşehir Gölü, Suğla Gölü, Tuz Gölü, Hotamış Sazlığı, Bolluk Gölü, Tersakan Gölü, Meke Krater gölü, Yerköprü Şelalesi.

Gezilecek yerler bilgisi “Adım Adım Türkiye” kitabının yayıncısı Mepmedya Yayınları’ndan izin alarak yayınlanmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir