EDİRNE İLİNİ TANIYALIM,
İL TRAFİK KODU: 22
YÜZÖLÇÜMÜ: 6.276 KM²
YÜKSELTİSİ: 42 METRE
TARİHİ:
Edirne’nin en eski halkı, Traklar soyundan Odrisler’in yörede, Meriç ve Tunca ırmaklarının birleştiği bugünkü Edirne’nin bulunduğu yerde bir kent kurdukları bilinmektedir. Odrisler’den sonra yöreye egemen olan Makedonyalılar Dönemi’nde kent, büyük bir olasılıkla Odris yada Odrisia adının değişmesi sonucu, Orestia/Orestas olarak anılmaya başlanmıştır.
İS II. yy’ da Roma İmparatoru Hadrianus, (117-138) Orestia Kasabası’nın stratejik önemi nedeniyle buraya kent statüsü verdi ve kendi adını koydu. Böylece, Roma Dönemi’nde kent Hadrianopolis/Hadrianupolis/Adrianupolis/Adrianapolis adlarıyla anıldı. Adrianopolis zamanla Adrianople/Adrianopel olarak değişti.
Osmanlı dönemi başlarında Edrinus/Edrune/Edrinabolu/Endriye diye anıldı. 1476’da yazılan Aşıkpaşazade Tarihi’nde kentin adı Edrene olarak geçer. XVI.yy başlarında kentin Edirne olarak adlandırıldığı görülür. Edirne 1361 yılında I.Murat tarafından fethedilmiş ve İstanbul’un alınışına kadar 88 yıl(1365-1453) boyunca Osmanlı Devleti’nin başkenti olmuştur.
Tarihinde çeşitli unvanları hak etmiştir. Edirne, mutluluk dönemlerinde “Der-i Saadet” (Mutluluk Kapısı) bir “Şenlikler Şehri” dır. II. Murad’dan IV. Mehmet’e kadar zafer kutlamaları, sünnet şenlikleri, II.Mehmet’in evlilik törenleri “İstanbul’u kıskandıracak kadar” olurdu. Edirne tabii ki her dönemde hatırlarda bir “Der-i Saadet” olarak kalmadı. Bu “Serhat Şehri” Evliya Çelebi’nin sözleriyle “Bir İslam Duvan” tarihinde birçok kez felaketle de tanıştı. En fazlada kuşatma ve işgallerden bunaldı. Şenlikleriyle “Mutluluk Kapısı” olarak hatırlanan Edirne’nin yanına “Daima bağrı yanık olan Edirne’yi de koymak gerekir.
Edirne her zaman kültür olaylarının yoğun yaşandığı bir kent olmuştur. Mimari yenilikler bu kentin yapılarıyla gelmiş; hat ve süsleme sanatının en güzel örnekleri burada verilmiş, çok sayıda medresesi yoğun tartışmalara tanık olmuş, tıp tarihine geçen ilk uygulamalar burda başlamıştır.
Kimliğini asıl Osmanlı döneminde bulan ve imparatorluğun ikinci kenti olan Edirne, kültürel mirasımızın en yoğun hissedildiği bir kenttir.
Edime, camileri, çarşıları, köprüleri, tarihi evleriyle ve özellikle de Muhteşem Selimiye ile ülkemize gelenleri ilk karşılayan ve bir sınır kenti olma özelliğini en iyi yansıtan kentimizdir.
Kaynak: Edirne Valiliği
İLÇELERİ:
Enez, Havsa, İpsala, Keşan, Lalapaşa, Meriç, Merkez, Süleoğlu, Uzunköprü.
İKLİMİ:
Edirne ilinin iklimi güney kesimi Marmara Bölgesine özgü Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Orta kesimlerde yazın az yağış alır. Kuzey kesimi ise Balkanlara yakınlığı nedeni ile yağışlı bir karasal iklimine sahiptir.
TARIMSAL ÜRÜNLER:
Buğday, Karpuz, Ayçiçeği, Şekerpancarı, Apra, Pirinç, Üzüm, Domates ve çeşitli sebzeler.
YERALTI KAYNAKLARI:
Linyit.
YÖRESEL YEMEKLERİ:
Tatar Böreği, Kara Kavurma, Bulgur Çorbası, Çerkez Tavuğu, Ciğer Sarma, Bakla Çorbası, Domatesli Umaç Çorbası, Etli Kapuska, Katmerli Pazı Böreği, Etli Marul Sarması, Elbasan Tava, Bulgurlu Kol Böreği, Büryan, Bıldırcınlı Patlıcan, Arnavut Ciğeri, Tavşan Kapama, Oturtma, Zerde, Peynir Helvası, Gaziler Helvası, Çiğ Böreği, Kabak Böreği, Edirne Dili Kanepesi, Satır köftesi, Edirne Usulü Nohutlu Ekmek, Mamzana, Hardaliye, Süt Böreği, Rumeli Beğendisi, Badem Ezmesi.
ÖNEMLİ TELEFONLAR:
OTOGAR: 0284 226 00 20
TREN GARI:
0284 235 26 71 (Edirne)
0284 238 20 36 (Kapıkule)
0284 513 48 05 (Uzunköprü)
GEZİLECEK YERLER:
Müzeler:
Edirne Müzesi, Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Edirne Türk İslam Eserleri Müzesi, Sağlık Müzesi, Balkan Savaşı Müzesi.
Ören Yerleri:
Enez, Dolmenler.
Camiler:
Selimiye Camii, Üçşerefeli Camii, Muradiye Camii, II.Beyazit Camii ve Külliyesi, Eski Camii, Yıldırım Camii, Sokullu Külliyesi (Kasımpaşa Külliyesi), Fatih Camii.
Kilise:
Sweti George Kilisesi.
Havra:
Yahudi Havrası.
Milli Park:
Gala Gölü.
Kale:
Edirne Kalesi.
Köprüler:
Gazi Mihal Bey Köprüsü, Şahabettin Paşa Köprüsü, Fatih köprüsü, Beyazid Köpsürü, Saray Köprüsü, Ekmekçizade Ahmed Paşa Köprüsü, Meriç Köprüsü, Uzun Köprü, Yalnızgöz Köprüsü.
Hamam:
Kum Kasrı Hamamı.
Kervansaraylar:
Rüstem Paşa Kervansarayı, Ekmekçioğlu Ahmed Paşa Kervansarayı, Ali Paşa Kapalı Çarşısı, Bedesten, Selimiye Arastası.
Plajlar:
Sazlıdere, Gökçetepe, Mecidiye, Erikli, Danişment, Yayla, Karaincirli, Vakıf, Gülçavuş, Sultaniçe, Enez.
Diğer:
Edirne Sarayı, Edirne Evleri, Edirne Orman Kampları, Meriç Deltası Kuş Gözlem Alanı, Kırkpınar Yağlı Güreşleri, Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Çeşmesi, Sinan Aga Çeşmesi, Yayla Bey Çeşmesi, Cihannüma Kasrı, Babusseade, Matbah-ı Amire (Saray Mutfağı), Adalet Kasrı, Mesire Yerleri, Şükrü Paşa Anıtı.
Gezilecek yerler bilgisi “Adım Adım Türkiye” kitabının yayıncısı Mepmedya Yayınları’ndan izin alarak yayınlanmıştır.