Gezi Rehberi

Bitlis

Telif hakkı: emirkoo / 123RF Stok Fotoğraf

Daha Büyük Görüntüle

BİTLİS İLİNİ TANIYALIM,

İL TRAFİK KODU: 13
YÜZÖLÇÜMÜ: 6.707 KM²
YÜKSELTİSİ: 64 METRE

TARİHİ:
Tarihçiler Bitlis tarihini değişik zamanlardan başlatmaktadırlar. 5000 yıllık, 7000 yıllık tarih gibi. Gerçekte Bitlis tarihi Neolotik Çağ dediğimiz Yenitaş dönemine kadar uzanmaktadır. Bitlis ve yöresinin yazılı tarih öncesi oldukça karanlıktır. En önemli nedenleri yüzeydeki buluntuların az olması ve bugüne kadar gerçekçi bir arkeolojik çalışma yapılmamasıdır. Bitlis ili sınırları içerisinde bulunan Süphan ve Nemrut Dağı dağlarındaki obsidyen (doğal cam yatakları), doğrudan olmasa bile dolaylı olarak bu yöre tarihinin Neolitik dönemine kadar çıktığını göstermektedir. Obsidyen yataklarından elde edilen doğal camın yontucu, kesici, kazıyıcı olarak çevredeki yerleşim yerlerinde kullanıldığı anlaşılmaktadır. Yine yapılan çalışmalar sonucunda o döneme ait ticaret yolu Van Gölü’nün doğusundan güneye (bugün ki Van ili sınırları içerisinde bulunan Kalkolitik – Maden Dönemi – yerleşme alanı olan Tilkitepe), batıda ise Diyarbakır il sınırlarına (Ergani yakınındaki çanak-çömleksiz bir Neolitik yerleşme yeri olan Çayönü) dek uzanmaktadır.

Kaynak: Vikipedi

İLÇELERİ:
Adilcevaz, Ahlat, Güroymak, Hizan, Merkez, Mutki, Tatvan.

İKLİMİ:
Sert karasal ikliminin ektesi altındadır.

TARIMSAL ÜRÜNLER:
Kıl Keçisi, Koyun, Yün, Deri, Süt, Peynir, Bal, Tereyağ, Buğday, Patates, Şekerpancarı, Tütün.

YERALTI KAYNAKLARI:
Bulunmamaktadır.

YÖRESEL YEMEKLERİ:
Şirin Kayganak, Teter, Salatalık Dolması, Murtuğa, Lahanalı Muşki Çorbası, Katıklı Dolma, Ciğer Tablaması, Domates Şilesi, Duru Bulgur Yemek Tarifleri, Çortu Taplaması, Bitlis Köftesi, Karadut Reçeli, İşbabiyan, Şilor, Heliz Turşusu, Jağ Turşusu, Çireş Aşı, Isırganotu Salatası, Parpar Yemeği, Tortuk Kavurması, Isırgan Otu Şillesi, Çorti Küftesi, Mercimekli Cılbır, Ayran Aşı, Erik Aşı, Harse, Büryan Kebabı, Yoğurtlu Bitlis Lokması, Şeker Helvası, Ayvanet.

ÖNEMLİ TELEFONLAR:

OTOGAR (MERKEZ): 0434 827 72 21
TREN GARI: 0434 827 57 02

GEZİLECEK YERLER:

Müzeler:
Ahlat Müzesi.

Örenyerleri:
Ahlat, Selçuklu Mezarları.

Kaleler:
Bitlis, Tatvan, Ahlat Sahil ve Adilcevaz Sahil Kaleleri.

Camiler:
Ulu Camii, Gökmeydan, Kızıl, Şerefiye Külliyesi, Adilcevaz Tuğrul Bey (Zal Paşa), Dört Sandık, Aynel Badrid, Şeyh Hasan, Alemdar, Kureyşi, Taş, Hatuniye, Ahlat İskender Paşa, Emin Bayındır ve Kale Altı Camileri.

Medreseler:
İhsaniye, Nuhiye, Şerefiye, Yusufiye Medreseleri.

Türbeler:
Kührevi ve Abdurrahman Gazi Türbeleri.

Kervansaraylar:
Hatuniye (Hazo) Hanı, Papşin (Hüsrev Paşa) Hanı, Başhan, Aman Hanı, Şerefiye, Arasa, Yusufiye, Duhan ve Kokoz Zal Paşa Hanları.

Hamamlar:
Han, Paşa ve Han Sarayı Hamamları.

Köprüler:
Narlıdere (Karsik), Anlat Emir Bayındır Köprüsü.

Kaplıcalar:
Güroymak (Çukur), Ilıcak (Germav), Nemrut Dağı Kaplıcası, Alemdar, Köprü Altı, Çim Çölmüğü, Arap Köprüsü, Yılan Dirilten ve Acı Su Kaplıcaları.

Kayak Merkezi:
Bitlis Kayak Merkezi.

Diğer:
Van Gölü, Nemrut Dağı, Nemrut Krater Gölü, Emir Bayındır Kümbeti, Çifte Kümbet, Emir Ali Kümbeti, Usta Sagirt Kümbeti, Şeyh Babo (Üryan Baba) Kümbeti.

Gezilecek yerler bilgisi “Adım Adım Türkiye” kitabının yayıncısı Mepmedya Yayınları’ndan izin alarak yayınlanmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir