Gezgin Sorular

Gezgin Sorular’ın Şubat 2019 Konuğu: Bisikletizm

Merhaba, Pınar hanım gezgin sorulara hoş geldiniz, sizi biraz tanıyabilir miyiz?

Merhaba ben Pınar, 1979 İzmir doğumluyum. Üniversite eğitimimi önce Türkiye ardından Almanya’da tamamladım. Almanya, İngiltere ve İtalya’da çok uluslu şirketlerde çalıştıktan sonra seyahat etmeye ve gördüklerimi kişisel blogumda anlatmaya daha fazla vakit ayırmak için kurumsal işimden istifa ettim, freelance olarak çalışma hayatıma devam ediyorum.

Bisikletli bir yaşam tam olarak ne zaman ve nasıl başladı?

Almanya’da yaşadığım kentte ev üniversite arasında ulaşımımı bisikletle sağlıyor ve bundan çok keyif alıyordum. Bu keyifli sürüşlerin süresini uzatmak önce arkadaşlarımla hafta sonları turlara çıkmaya başladım. Göl kenarlarından bir gecelik çadırlı kamplar ‘kesmemeye’ başladığında ise bisikletle farklı ülkelere yolculuklar başladı.

Birçok ülkeyi bisiklet ile gezme fırsatınız olmuş. Bisiklet turları için en uygun ülkeler ve bisiklet kullanmak için en uygun şehirler sizce nereler?

Tatillerinde bisikletle tur yapmaya yeni başlayanlar için bisiklet turizmi rotaları ağı olan ülkeleri tercih etmelerini tavsiye ederim. İsviçre, Avusturya, Almanya’da gün içinde bir kez bile otomobillerle karşılaşmadan bisiklet sürebileceğiniz kilometrelerce uzun bisiklet yollarına sahip.Çek Cumhuriyeti, Slovenya ve İspanya bisikletle keşfetmek için güvenli ülkeler. Bisiklet yollarında deneyim kazandık, biz macera arıyoruz diyenlere ise tavsiyem İzlanda ve İskoçya.

Bisikletli ulaşımın yaygın, bisikletin hayatın bir parçası olduğu şehirlerin hepsinde şehri bisikletle keşfetmek mümkün. Kesintisiz bisiklet yolları ağına sahip, bir bisiklet kiralamanın çok basit olduğu Kopenhag, Amsterdam gibi şehirlerin dışında Sevilya, Berlini, Paris, Milano, Ljubljana gibi bir çok Avrupa şehri bisiklet kullanmak için çok uygun şehirler. Ayrıca bisiklet sayesinde yoğun ‘turistik’ bölgeden çıkıp yürümek için uzak ama bisikletle yakın mahalleleri, parkları, müzeleri ziyaret etmek mümkün.

Arjantin ve Şili sınırından…

Gezilerinizi planlarken nelere dikkat edersiniz?

Geziyi yapacağımız mevsimde gittiğimiz ülkenin hava şartlarına dikkat ediyoruz. Yazın kuzey ülkelerini, kışın ise güneyi tercih ediyoruz. Ayrıca, gittiğimiz ülkede tren/otobüs gibi ulaşım araçlarında bisiklet taşıyabilir miyiz önceden araştırıyoruz. Bisiklet rotalarını inceliyor ve önceden taslak bir tur planı hazırlıyoruz. Taslak diyorum çünkü bisikletle yolculuk demek sürprizlere hazır olmak ve esnek olmak demek.

Bisikletle gezen bir gezginin sırt çantasında neler olmalı?

Bisikletli gezginler sırt çantası kullanmaktan kaçınırlar çünkü saatlerce sırtta bir şey taşımak oldukça konforsuzdur. Onun yerine gidon çantası dediğimiz ve bisiklet sürerken rahatlıkla açıp kapatabildiğimiz 10 lt’lik çantanın içinde fotoğraf makinesi, cep telefonu, atıştırmalık gofret tarzı yiyecek, güneş gözlüğü, harita ve cüzdan bulunuyor. Bisikletli yolculuklarımızda yanımızda mutlaka taşıdıklarımıza gelirsek: bisiklet pompası ve yama takımı, yağmurluk, bisiklet eldiveni ve eğer çadırda konaklanacak ise kamp malzemeleri.

Yollarda herhangi bir olumsuzlukla karşı karşıya kaldığınız oldu mu?

Bu soruya cevap vermeden önce uzun uzun düşündüm. Eşimle birlikte bu kadar yıldır onlarca ülkede bisiklete bindik ve elbette her çok gezen gibi biz de aksilikler yaşadık: uçağımız Fas’a indi ancak bisikletlerimiz ancak 3 gün sonra bulunup bize teslim edildi, Barselona’da havalimanında bisikletimizi almayı kabul etmeyen Easyjet görevlileri yüzünden uçak kaçırdık, tarlalarda peşimizden köpek sürüleri koştu, yiyecek bulamadığımız için yemek yemeden yattığımız geceler oldu vs. Olumsuz bir şey yaşamadık, ancak olumlu şeyleri soracak olursanız, işte onları anlatmam için bu söyleşi yetmek.

Konaklamaları nasıl ayarlıyorsunuz? Uygun bir yerde kamp mı? Yoksa otel mi?

Arjantin, Bolivya, Şili, İzlanda gibi yerleşim yerleri arasındaki mesafelerin uzun olduğu coğrafyalarda çadırlı yolculuklar yapıyoruz ve yorulduğumuzda kendimize bir kamp veya doğada uygun bir yer seçiyoruz. Gran Canaria, Sardinya veya Fransa gibi Bed&Breakfast tarzı pansiyonların olduğu rotalarda ise yanımıza çok az eşya alarak bir konaklamadan diğerine sürüyoruz. Booking.com sayesinde son dakika rezervasyon yapıp bir saat sonra kapısını çaldığımız pansiyon çok oldu.

Uzun saatler boyunca pedal çevirmek zordur sanırım. En uzun ve yorucu yolculuğunuz nereye olmuştu?

Bisikletle seyahat sanılanın aksine zorlu bir spor değil, anı yaşamak isteyen insanların sadeleşme ve yavaşlama çabası. Bisikletle yolculuk, istenilen yerde durma, istenilen yerde kalma, bir şeylere ve birilerine bağımlı olmadan seçim yapma özgürlüğü sunuyor. Günde sadece 25 km ya da 125 km sürüş yaptığımız rotalar olabiliyor. Eğer yol üzerinde görülecek güzel yer sayısı çoksa, o gün az yol bol fotoğraf oluyor.

İskoçya bisiklet turunda…

Türkiye’de bisiklet yolları bakımından bir nebze de olsa yol almış şehir yada şehirlerimiz var mıdır?

Bisikletli ulaşım ve bisiklet turizmi konusunda en bilinçli ve sürekli yatırımı yapan Marmaris, deneyimlerinden yararlanılabilecek iyi bir örnek olarak gösterilebilir. İzmir’de sahil şeridinde bulunan bisiklet yolu ve bisiklet paylaşım sistemi, son yıllarda bisiklet kullanımını oldukça yaygınlaştırdı. Başkent Ankara ise dünyada bir kilometre bile bisiklet yolu olmayan nadir şehirlerden birisi.

Bisiklet ile yollara çıkacak olan gezgin adaylarına neler önerirdiniz?

Uzak ülkelerde uzun yolculuklara çıkmadan önce mutlaka bildikleri yerlerde 2-3 günlük tura çıkmalarını, bisikletlerini, ekipmanlarını ve kıyafetlerini test etmelerini tavsiye ederim. Çantamıza ihtiyacımızdan çok şey koyma gibi bir eğilimimiz var, işte bu kısa turlarda gereksiz malzemelerin ne olduklarını görebilirler. Türkiye’den her yıl yüzlerce bisiklet gezgini farklı rotaları kullanarak ülkemizi geziyorlar. Hepsi, istisnasız, Türk insanının misafirperverliğini övüyorlar ve ülkelerine döndüklerinde bunu anlatıyorlar. Özellikle kırsal bölgelerde bisiklete binmek, ülkemizi daha yakından tanıma imkanı sunuyor. Uzaklara gitmeden önce onlar Karadeniz, Ege ve İç Anadolu’da turlar yapmalarını öneririm. Otoyoldan çıkıp köy yollarına girildiğinde, ülkemizin gerçek güzellikleri ile buluşmak mümkün.

Yakında bir gezi rotası var mı?

Her zaman! Meksiko şehrini bisiklet keşfettikten sonra eve dönerken uçakta aklımda bir sonraki rota vardı. Havalar biraz ısınsın, rotamız İspanya’nın Katalonya bölgesi olacak ardından da Çek Cumhuriyeti’nin Bohemia bölgesi.

Hayalinizde kurduğunuz bir bisiklet rotası var mı?

Hayallerimi süsleyen bisiklet rotası var ve ismi İpek Yolu. Henüz Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bu konuda girişimleri olmasa da benim hayalim Anadolu’yu baştan başa geçen tarihi İpek Yolunda bisiklete binmek.

Bu röportajı okuyan takipçilerimize neler söylemek isterdiniz.

Bir yeri keşfetmenin en güzel yolu orayı yürüyerek gezmektir. O kadar çok zamanım yok diyenleri bisikletle yolculuğa davet ediyorum.

Girişi fotoğrafı: Dünyanın en güzel volkanının önünde, Şili

gezgin sorular / şubat 2019

Bisikletizm

    3 Responses

  1. Sevgili Gezgin Rehberler, bisikletle seyahat konusuna yer verdiğiniz için ve bu keyifli sohbet için teşekkür ederim. Bisiklet turizmi ülkemizde de yaygınlaşacak, bundan eminim.

    1. Pınar Hanım, biz de aslında ekip olarak bisiklete ayrı bir düşkünlüğümüz var. Ama bir türlü işler hale getiremedik. Gezgin Sorular’a başlarken de 2. röportajımızı Minik Gezgin ekibiyle yapmıştık. Size çalışmalarınız da başarılar dileriz. Zamanla bisiklet turizmi ülkemizde yaygınlaşacak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir