Gezi Rehberi

Iğdır

IĞDIR İLİNİ TANIYALIM,

İL TRAFİK KODU: 76
YÜZÖLÇÜMÜ: 1.479 km²
YÜKSELTİSİ: 850 METRE

TARİHİ:

Iğdır’ın adı; 24 Oğuz boyundan 21’ncisi sayılan İç-Oğuzlar-Üç-Ok kolunun ve Oğuz Han’ın altı oğlundan biri olan Cengiz Alp’in en büyük oğlu olan “Iğdır Beğ” den gelmektedir. Bu boyun ilk başbuğu Iğdır Beğ’dir. Iğdır’ın kelime olarak manası “iyi, büyük, yiğit başkan, ünlü ve sahip” gibi anlamlara, Yazıcıoğlu ve Resid-Üd-Din’e göre ise “iyi, ulu, bahadır” manalarına gelmektedir.

Iğdır Beğ, dört kardeşin en büyüğüdür. Kabilesi Aras havzası ve Azerbaycan bölgelerine yerleşmiştir. Bunun en büyük delili Yıldırım Beyazıt’ın 1402 yılında yapılan Ankara Savaşında Timur’a yenilmesine sevinen Hıristiyan alemi, tebrik için Timur’a birçok elçi göndermişlerdir. Bu elçilerden biri olan İspanyol Klaviyo’nun anlattığı gibi Iğdır Kalası (Iğdır Korganı) bugün Ağrı Dağı eteklerinde halen harabe halinde bulunmaktadır. Klaviyo, buraya “kayalık üzerinde duran bir kal’a” diyerek, adının da “Iğdır” olduğunu belirtmektedir.

Kaynak ve ayrıntılı bilgi için: Iğdır Valiliği

 

İLÇELERİ:
Aralık, Karakoyunlu, Merkez, Tuzluca.

İKLİMİ:
Sert karasal iklimi hüküm sürmektedir.

TARIMSAL ÜRÜNLER:
Güncellenmektedir.

YERALTI KAYNAKLARI:
Güncellenmektedir.

YÖRESEL YEMEKLERİ:
Güncellenmektedir.

ÖNEMLİ TELEFONLAR:
Güncellenmektedir.

GEZİLECEK YERLER:

Müzeler
Soykırım Anıtı Müzesi.

Ören Yerleri
Karakale Ören Yeri (Harabe).

Kümbet ve Mezarlar
Çakırtaş (Amarat) Kul Yusuf Kümbeti, Aralık Hacı İbrahim Gödek Kümbeti, Karakoyunlu Garip Seyit Gümbeti-Bayatdoğanşah Köyü Himmet Sayan Kümbeti, Yaycı Köyü Mezarlığı, Küllük Köyü Mezarlığı, Hakmehmet Köyü Mezarlığı.

Kaleler
KasımınTığı, Örgülü Tepe, Ata Tepe, Caf, Suveren, Kervansaray, Kızılkule, Güngörmez Alikoüçek, Aktaş, Sürmeli, Gazilerdeki Kız, Alçalı, Yüceotağ, Demirsıkan, Galaca, Kandilli, Şedik, Aşık Hüseyin Köyü, Aslanlı, Gedikli, Katırlı, Ekerek, Yağlıkale, Zarifhane, Iğdır (Korhan), Karakale (Sürmeli).

Camiler
Asma Köyü Camii, Ardık Ortaköy (Yetim Camii).

Köprüler
Aliköçek (Elli Küçe) Çayı Köprüsü, Acısı Köprüsü, Tuzluca Köprüsü, Ağabey Köprüleri, İncesu Köprüsü, Tuzluca İlçe Su Köprüsü.

Hamamlar
Aralık-Ortaköy Hamamı.

Kervansaray ve Hanlar
Iğdır Kervansarayı, Harmandöven Kervansarayı, Karakale Hanı.

Diğer
Soykırım Anıtı, Ağrı Dağı, Koşbaşı Mezarlar, Aras Nehri.

Gezilecek yerler bilgisi “Adım Adım Türkiye” kitabının yayıncısı Mepmedya Yayınları’ndan izin alarak yayınlanmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir