AYDIN İLİNİ TANIYALIM,
İL TRAFİK KODU: 09
YÜZÖLÇÜMÜ: 8,007 KM²
YÜKSELTİSİ: 64 METRE
TARİHİ:
Aydın; tarihin bilinen devirlerinden beri çeşitli uygarlıklara merkez olmuş, Antik Çağın Afrodisias, Milet, Alinda, Didyma, Nisa, Prien, Magnesia gibi önde gelen kentlerinde sayısız bilgin ve bilge kişiler yetişmiştir. Bugünkü Aydın; kuzeyindeki Top Yatağı sırtında kurulan Tralles Kenti ile birlikte MÖ 2500 yılında Hititler zamanında gelişmiş, VII. yy.da Lydia zamanında da en parlak çağını yaşamıştır. Selçuklularla birlikte Türk uygarlığının kültür varlığı ve eserleriyle donatılan Aydın, sosyal hizmetler, tarım ve mimaride uygar günlere şahit olmuştur. Aydın’ın Türk egemenliğinde bir yönetim birimi statüsü kazanması 1390 yılında Yıldırım Beyazıt’ın şehzadesi Ertuğrul Bey’in Vali olarak Aydın’a atanmasıyla başlamıştır.
Aydınoğulları zamanında şehrin adı Aydın Güzelhisarı olmuş, daha sonra Aydın adını almıştır. Şehir, XIV yy. da bugünkü yerine kurularak idari kademelendirme sırasıyla, 1390 yılında eyalet, 1426 yılında sancak, 1811’de İzmir, Saruhan (Manisa), Menteşe (Muğla), Antalya, Isparta sancaklarını kapsayan eyaletin merkezi oldu. Eyalet merkezi (1857) İzmir’e taşındıysa da bu yönetim biriminin adı Osmanlı Devleti’nin sonuna kadar “Aydın” olarak kaldı. Aydın’ ın 1919 yılına kadar sancak şeklinde devam eden bu yönetim şekli, 25 Mayıs 1919-7 Eylül 1922 yılları arasında 40 aya yakın süren işgalden sonra ve Kurtuluş Savaşının kazanılmasıyla birlikte 1923 yılında değişmiş, müstakil vilayet olmuştur.
İLÇELERİ:
Bozdoğan, Buharkent, Çine, Didim, Germencik, İncirliova, Karacasu, Karpuzlu, Koçarlı, Köşk, Kuşadası, Kuyucak, Merkez, Nazilli, Söke, Sultanhisar, Yenipazar.
İKLİMİ:
Ege Bölgesi’nin kıyı kesminde görülen Akdeniz iklimi Büyük Menderes Vadisi yoluyla ilin iç kesimlerine kadar etkili olur. Aydın yazları sıcak ve kurak, kışlar serin ve yağışlı geçer.
TARIMSAL ÜRÜNLER:
Bal, İncir, Kavun ve Karpuz, Pamuk, Tahıl, Turunçgiller, Üzüm, Yumurta, Zeytin.
YERALTI KAYNAKLARI:
Madensuyu, Mermer, Zımpara Taşı.
YÖRESEL YEMEKLERİ:
Tarhana Çorbası, Kulak çorbası, Acılı güveç, Zeytinyağlı Kırlı Kızartma, Zeytinyağlı Taze ve Kuru Börülce, Patlıcan Kavurma, Sarmaşık ve Kedirgen Kavurma, Yaprak Sarma, Etli Nohut Yahnisi, Nohutlu Kereviz, Etli Enginar, Arap Saçı, Ciğer Sote, İmambayıldı, Keşkek, Tandır Kebap, Yuvarlama (Sıkma), Paşa Böreği, Cilav(Ayran Böreği) , Patlıcan-Biber Teretoru (Turşusu), Börülce Teretoru, Turp Otu Salatası, Semizotu Salatası, Çingene Pilavı, İrmik Helvası, Zerde, Muhallebi, Sütlaç, Aşure, Lokma, Pelvize Tatlısı, Paşa Böreği, Yuvarlama, Isırganotu Böreği, Teleme Tatlısı.
ÖNEMLİ TELEFONLAR:
OTOGAR (MERKEZ): 0256 356 47 12
TREN GARI: 0256 225 18 24
AYDIN HAVAALANI: 0256 225 86 78
LİMAN (KUŞADASI): 0256 612 15 13
GEZİLECEK YERLER:
Camiler:
Bey, Ramazan Paşa, Üveys Paşa, İlyas Bey.
Kaleler:
Güvercinada, Küçük Ada Kalesi, Arpaz Kalesi, Körteke Kalesi, Cin Cin Kalesi.
Kaplıcalar:
Germencik, Bozköy, Alangüllü, Kızıldere, Gümüşköy, Davutlar, Salavatlı, İmamköy.
Kervansaraylar:
Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı.
Mağaralar:
Sırtlanini, Arslanlı, Karaca Mağaraları.
Manastırlar:
Kurşunlu Manastırı.
Milli Parklar:
Dilek Yarımadası, Büyük Menderes Deltası, Güney Şelalesi.
Müzeler:
Afrodisias Müzesi , Aydın Müzesi ve Milet Müzesi.
Örenyerleri:
Nysxa, Alabanda, Priene, Milet, Tralles (Tiral), Afrodisias, Panionon, Neopolis, Didyma, Myus, Lassos, Gerga, Alinda, Mastaura (Mastavra), Magnesia, Orthasıa (Ortosı), Acharaka (Akaraka).
Plajlar:
Pigale (Kuşadası), Kadınlar Denizi (Kuşadası), Güvercinada (Kuşadası), Yavansu ve Aslanburnu (Kuşadası), Güzelçamlı (Kuşadası), Altınkum (Didim), Tavşanburnu (Didim), Gevrek ve Akbük (Didim).
Türbeler:
Ahi İbrahim Türbesi, Çiftlik Türbesi.
Yaylalar:
Paşa, Karacasu, Kahvederesi, Necippazar, Bulgurlu, Sarıcaova, Ömür, Madran, Korumaz, Kavşit.
Gezilecek yerler bilgisi “Adım Adım Türkiye” kitabının yayıncısı Mepmedya Yayınları‘ndan izin alarak yayınlanmıştır.