Gökhan Bey, gezgin sorular’a hoşgeldiniz. Sizi biraz tanıyabilirmiyiz?
Emrah selamlar, öncelikle sitende beni ağırladığın için teşekkür ediyorum. 85, Berlin Almanya doğumluyum, İstanbul Ticaret Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı bölümünden mezun oldum fakat şu anda bu alanda pek aktif değilim, tüm zamanımı seyahatler ve Uzakrota.com alıyor.
Uzakrota.com 5 yaşını doldurdu. Sitenizi kurarken hedefleriniz nelerdi, O hedefin neresindesiniz?
Siteyi kurarken tek hayalim seyahatte yaşadığım anılarımı unutmamak ve bunları bir sitede toparlamaktı fakat sonraları sadece tek bir kişinin yazılarının buna yeterli olmadığını ve dışarıdan yazılar toparlamam gerektiğini gördüm. Her gezginden 1’er 2’şer yazı isterken bir anda 250 gezginin 1500’den fazla yazısı oluverdi. İlk zamanlarda site ile ilgili pek bir hayalim yoktu fakat sonra sonra site geliştikçe “aa, evet bunu da eklemeliyim, hayır hayır şu da olmalı” gibi seçenekler oluşmaya başladı. 5 yıl önce küçücük bir blog olan Uzakrota şimdi Gayrettepe ofisinde 5 çalışanı ve yüzlerce yazarı olan dev bir portal haline geldi. Şimdilerde site içerisinde değişim söz konusu, Uzakrota.com yakın gelecekte yapacağı etkinliklerle adından sıkça söz ettirecek.
Çılgın bi Proje Canavarı olduğunuzu söylemişsiniz, geleceğe yönelik üzerinde çalıştığınız bir projeleriniz varmı?
Uzakrota.com içerisinde forum, konaklama ağı ve kariyer bölümleri açacağız bunlar üzerinde çalışıyoruz. Bunun haricinde Interfly’ın kurucusu Mert ÖDEMİŞ ile Interrail.co adında uluslar arası bir proje üzerinde de çalışıyoruz sanırım bir süre sonra bunun da detaylarını veriyor oluruz.
İlk defa yurtdışına çıkacak olan gezgin adaylarına neler önerirdiniz?
Özellikle yurt dışına yapılan seyahatler çok heyecan verir. Ancak gideceğiniz ülkenin mutfağı sizin damak tadınızla birebir uyuşacak diye bir kural yok. Gittiğiniz ülkede sizi tatmin edecek restoran bulana kadar aç kalmamak için öncelikle bavulunuzun kenara atıştırmalık bir şeyler almanızda fayda var. Ayrıca gitmeden önce sizin hoşunuza gidebilecek türde yemekleri bulabileceğiniz restoranlarla ilgili internette kısa bir araştırma yapmak çok faydalı olabilir.
Uçuş tarihiniz ve onu takip eden günlerde gideceğiniz bölgedeki hava tahminlerini yakın takibe alın. Sıcak bir iklimden daha sıcak, ya da daha soğuk bir yere seyahat ediyorsanız üzerinizi değiştirebilmek için kolayca ulaşabileceğiniz bir çantada yedek giyecek bulundurmayı unutmayın.
Her havayolu şirketinin kendine özgü bagaj kabul kuralları vardır. Sizin gideceğiniz şirketin kabul ettiği en fazla ağırlık nedir, öğrenin. Bazı şirketler fazladan ağırlıklar için farklı fiyat politikaları uygulayabilir. Havaalanında “şok” olmamak için bu konuda ön bilginiz olması hem içinizi, hem de cebinizi rahatlatabilir.
Cep telefonunu, diz üstü bilgisayar ve fotoğraf makinelerinin kendilerine ait çantaların içinde olmasına özen gösterin. Şarj cihazı ve diğer önemli elektronik malzemelerin mutlaka ait olduğu cihazla beraber olması size hem zaman kazandıracak, hem de “acaba nereye koydum?” karmaşasından kurtaracaktır.
Elektronik cihazlarınızla ilgili bir diğer önemli konu voltaj sorunu. Gideceğiniz ülkede kullanılan voltaj gücünün cihazlarınızın ayarlarına uyup uymadığını kontrol etmelisiniz. Aksi takdirde elektronik cihazlarınızın ciddi bir şekilde hasar görebilir.
Yolculuk öncesinde gideceğiniz ülkelerin para birimlerinin değerlerini iyice kontrol edin. Türk Lirası olarak karşılaştırmalar yapın ve buna göre bütçenizi hesaplayın. Oraya gittiğinizde yerel para karşısında kullandığınız paranın değerinin çok düşük olması ihtimali kötü bir sürpriz olabilir. Bunun için hesabınızı çok dikkatli yapmalısınız.
Gideceğiniz şehrin ya da bölgenin kültürel farklılıklarını mutlaka araştırın, aksi takdirde yerel kültüre ayak uyduramayarak komik, ya da daha kötüsü tehlikeli durumlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Ziyaret edeceğiniz yerlere resmi noktalardan bilet alın.
Yolculuğa çıkmadan önce mutlaka bir doktora görünüp, kontrolden geçmelisiniz. Özel sağlık sigortalarınız varsa, sigortanızın yurt dışında ne gibi servisleri kapsadığını kontrol etmek içinizi rahatlatacaktır. Gerekiyorsa ekstra seyahat sigortası yaptırın.
Ve son olarak, Pasaportunuzun fotokopilerini yanınızdan ayırmayın, hatta elektronik kopyalar çıkararak güvenli bir yerde saklayın. En önemli evrakınızın pasaportunuz olduğunu unutmayın. Gittiğiniz ülkede bir elçilik varsa, daha gitmeden önce tüm iletişim bilgilerini edinin ve hatta mümkünse ülkeye giriş yaptığınıza dair kayıt yaptırın. Böylelikle hem pasaport numaranız kayıt altına alınır, hem de acil durumlar da yakınlarınızın size ulaşması daha kolay olur.
Balkan ülkerine aşıksınız bunu paylaşımlarınızdan tahmin ediyoruz. Balkan ülkeri arasında her zaman aklınızın bir köşesinde kalmış ülke hangisi?
Deniz, güneş, kum, tarih ve insanları açısından Hırvatistan en favori ülkem.
Gezdiğiniz ülkeler arasında en ucuz ve size uygun gelen ülke hangisiydi?
Eğer yereller gibi yaşabilirseniz Küba gerçekten çok ucuz bir destinasyon olabiliyor bunun haricinde Kamboçya’da da inanılmaz düşük rakamlara mükemmel bir tatil geçirebilirsiniz.
Seyahat edeceğiz bölgeyi seçerken hangi özelliklerine bakarak seçersiniz?
Aslında son zamanlarda en ucuz uçak bileti nereye ise ona göre rota belirliyorum.
Seyahat sıklığınız nedir? En uzun geziniz kaç gün sürmüştü?
Ayda bir mutlaka tatile çıkmaya ve yeni yerler görmeye gayret ediyorum. En uzun seyahatim sanırım 21 gün sürmüştü bu yönden kendime halen daha gezgin diyemiyorum.
2015 yılında planladığınız bir seyahat veya rotanız varmı?
Önümüzdeki ay sonunda (24 Mayıs) baştan başa Rusya planım var, Türklüğün doğduğuna inanılan noktaya giderek eksi şaman festivaline katılacağım.
Tek başınıza gezmekten mi hoşlanırsınız yoksa bir grupla mı?
Aslında ilk başlarda tek seyahat ediyordum artık gördüğüm şeyleri başkaları ile de paylaşmak o anın tadını birlikte yaşamak istiyorum bu yüzden son seyahatlerim genelde 2 ya da daha fazla kişiyle oldu fakat Rusya turunda yine yalnızım.
Türkiye için bir gezi planınız var mı? Türkiye de nereyi görüp gezmek isterdiniz?
Rehberlik yaptığım yıllarda Türkiye’de görülebilecek tüm noktaları gördüm, zaten seyahat etmek isteyen kişilere de bunu tavsiye ediyorum, önce kendi kültürümüzü öğrenin sonra yurtdışına bakarsınız.
Röportajı okuyan takipcilerimize son olarak neler söylemek isterdiniz?
Sanırım kapanışı bir çingene atasözü ile yapacağım “Evde oturan çabuk ölür.” O yüzden mümkün olduğunca çok yer görün.
gezgin sorular / mayıs 2015
2 Responses
Çok aktifsiniz Gökhan Bey. Güzel şeyler yapıyorsunuz.
İnşallah ilerde Seyahatya.com’da da misafir ederiz sizi.
Omar tabii ki neden olmasın… 🙂