Bursa Bursa Han ve Çarşıları Çarşı ve Hanlar Türkiye

Okçular Çarşısı (Merkez – Bursa)

okcular_carsisi

Bursa’mızın en eski çarşılarından biri olan Tarihi Okçular Çarşısı İnönü Cad. ile Gümüşçeken Cad. arasında kalan yaklaşık 200 metrelik bir çarşıdır. Osmangazi ilçesi Alacamescit mahalleri sınırları içersinde yer alan çarşı, doğusunda Kayhan Çarşısı, batısında Tuzpazarı bulunmaktadır. Nalıncılar Sok. Kütahyalılar Sok. Hamam Sok. Gümrük Sok. Bıçakcılar Sok. Okul Sok. ve Okçular Sok. çarşının 7 ayrı kolu ve kapısıdır. Tarihi çarşı ve hanlar bölgesinin 1500 metrelik ana aksı üzerinde yeralan çarşı Heykel önüne, Ulucamiye, Kapalı Çarşıya, Metro istasyonlarına ve Kocaahmet otoparkına yakınlığı ile alışverişe uygun konumdadır.

Osmanlımızın Bursa’yı fethinden sonra (1326) 14.yüzyılın sonlarına doğru oluşan çarşımız ve Şerafeddin (Alacamescid) mahallesi günümüze kadar varlığını sürdürebilmiştir. Özellikle Osmanlı ordusunun ok, bıçak,
kılıç ve postal ihtiyacının çarşıdan karşılandığı tarihi belgelere dayanmaktadır. (1516 yılında 250.000 ok siparişi)

Yine çarşının ismindeki ok yapımındaki ustalığından geldiği rivayet edilmektedir.

Yüzlerce yıldır varlığını sürdüren tarihi çarşıda onlar sivil mimari örneği yapının yanısıra 1.Murat Hüdavendigar döneminde Kütahya (Çukur) Han ve Şerafettin Paşa Camisi (Okçular Camii) ve Nalıncılar Hamamı ile Fatih döneminden Karakadı Camisi bulunmaktadır. Son 25-30 yıl öncesine kadar çarşı ve civarında her türlü ev, tarım ve kişisel ürünlerin (özellikle bıçak ve ayakkabı) imalatı ve satışarı yapılırken bugün genellikle kışisel ürünlerin ticareti ön plandadır.

Okçular Çarşısında 172 adet dükkan bulunmaktadır, bu dükkanların geneli Konfeksiyon ve Ayakkabı üzerine satış yapmaktadır.

Kaynak: BTÇH

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir